Tech · 2022.10.11.

INTERNETES VÁSÁRLÁS – Tegyük biztonságossá!

Az internetes vásárlás már a világjárvány kitörése előtti időszakban is népszerű volt. Az online piacterek és webáruházak terjedésével párhuzamosan azonban megjelentek a kártyaadatokra irányuló kibertámadások is a világhálón.

A bankkártyákhoz tartozó, valamint a személyes adatok nagyon kelendőek a webes feketepiacon, ezért érdemes a lehető legkörültekintőbben eljárni egy-egy online tranzakció során. Az alábbiakban összegyűjtöttünk néhány tudnivalót, amely segítségünkre lehet az internetes vásárlás során.

Kevesen élnek a banki adatok böngészőbe való elmentésével

A koronavírus-járvány megjelenésével a magyar internethasználók zöme egyre többet vásárol online, mégsem könnyíti meg a procedúrát a banki adatok böngészőbe való mentésével. Annak elenére sem, hogy a bankkártya adatok megadása időigényes és kényelmetlen folyamat. Számos felmérés világított már rá arra, milyen bizalmatlansági tényezők állhatnak az adatmentés alacsony preferáltsága hátterében. Az internetfelhasználók egyrészt igyekeznek láthatatlanok maradni az internetes támadások előtt. Másrészt senki sem szereti kiteregetni személyes adatait az online platformokon, nehogy azok illetéktelenek kezébe kerüljenek. A bizalmatlanság hátterében a felhasználói ismeretek hiányossága is állhat. Az internetet használók többsége nincs tisztában azzal, hogyan működik a böngésző, az internet.


A kártyaadatok mentése is az online biztonságot szolgálja

A bankkártya adatok közlésekor a felhasználók még biztonságosabban szeretnének eljárni, mint a személyes adatok megadásánál. A banki adatok elmentése a böngészőben vagy egy adott webshop oldalán biztonságos, hiszen maga a böngésző vagy a webáruház oldala is valamilyen jelszóval védett személyes fiókhoz kötött. Emellett minden online indított tranzakciót a bank IT-rendszere ellenőriz, így számos csaló webshophoz – már amennyiben véletlen ott indítunk tranzakciót – már meg sem érkezik az átutalt összeg. Másrészt a kártyaadatok egyszeri rögzítése éppúgy a biztonságos online fizetést szolgálja, mint a kétlépcsős hitelesítés: nem kell nyilvános helyen megadni kártyaadatainkat, és a biztonsági rések is könnyen kiszűrhetők.

A virtuális bankkártya is jó megoldás

A virtuális bankkártyák a hagyományos bankkártyákhoz hasonlóan működnek. A különbség annyi, hogy a virtuális bankkártya csakis az online térben létezik. Az internetes kártya is egy bankszámlához kapcsolódik. Minden olyan adatot tartalmaz, amely a hagyományos bankkártyákon is szerepel, csupán a mágnescsík és a chip hiányzik róla, amely lehetővé tenné a POS-terminálos fizetést.

Online vásárlásnál a hagyományos bankkártyákkal szemben a virtuális bankkártya sokkal biztonságosabbnak mondható. A virtuális kártyához minden esetben tartozik egy különálló alszámla, így online fizetésnél csakis ehhez adunk hozzáférést. Emellett érdemes a virtuális számlánkon csupán annyi pénzt tartani, amennyi a következő internetes vásárlás alkalmával szükséges, tovább növelve ezzel a pénzünk biztonságát.

Forrás: Rackhost.hu

Illusztráció: shutterstock.com

Kép forrása: Shutterstock

[fbcomments]