Egyéb · 2021.09.20.

INSTAGRAM – Depresszió, zaklatás, evészavarok

Még márciusban is jelentéktelennek minősítette a Facebook vezérigazgatója az Intagram serdülőkre gyakorolt káros hatásait. Ám a napokban kiszivárgott egy jelentés, mely szerint a cégvezetés már 2020 márciusában tisztában volt azzal, hogy „a tinédzser lányok az Instagramot hibáztatják a szorongásaik és depressziójuk miatt. Ez a reakció minden csoportban következetesen megjelent”. 

Zaklatás, öngyilkosság, evészavar, problémák – mind a közösségi média használatára vezethető vissza, áll a jelentésben. Az Instagram használata testképzavarokat, depressziót okozhat a tinédzser lányoknál, ezt az információt legalább két éven át visszatartotta a Facebook. Sőt, Zuckerberg egyenesen azt állította, hogy a közösségi média inkább pozitív, mint negatív hatást gyakorol a mentális egészségre. Adam Mosseri, az Instagram vezetője pedig úgy vélekedett, hogy az Instagram hatása a tinédzserek mentális egészségére valószínűleg „meglehetősen kicsi”.

Miguel, csinos inluencer nem is létezik, egy animált lány, akinek másfél millió követője van

A kiszivárgott vizsgálat szerint az Instagram szándékosan bagatellizálta a tinédzserek millióinak okozott kár súlyosságát, különösen a testképzavarokat illetően. 

A tulajdonosok azzal védekeztek, hogy a negatív összehasonlítás és a szorongás világjelenség, és nem csak a közösségi médiában van jelen. Ugyanakkor a vállalat számos erőfeszítést tett annak érdekében, hogy visszaszorítsa a zaklatást, az öngyilkosságot, az önbántalmazást és az evészavar-problémákat. Mindenesetre hangsúlyozták, hogy a jövőben visszafogják a „gyönyörű test” mítoszát népszerűsítő bejegyzéseiket.

Fotó: retikul.hu

A szakemberek szerint a problémával azért is kell foglalkozni, mert az Instagram már dolgozik a platform 13 éven aluliaknak szánt változatán.

Amit a szakemberek hevesen elleneznek, ennek ellenére a társaság nem változtat elhatározásán.

„Fontos számunkra a fiatalok védelme. Azt szeretnénk, hogy a szülők rendelkezzenek elég információval, amelyek segíthetnek a gyermekeiknek abban, hogy pozitív tapasztalatokat szerezzenek az Instagramon” – közölte a társaság egy blogbejegyzésében.

Fotó: shutterstock

Kép forrása: Getty Images/iStockphoto

Hozzászólások

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be először a facebook fiókjába egy másik böngészőlapon!