Tech · 2021.10.08.

INNOVÁCIÓK – Kutatás, fejlesztés, prototípusok világszinten

Az akkreditált Alliance Klaszter szervezésében szeptemberben, kutatási-fejlesztési disszeminációs és innovációs konferencia keretein belül, a térség nyolc kis- és középvállalkozása világszinten is újdonságértékű, már elkészült prototípusait mutatták be.

Az eseményen bemutatkozó információtechnológiai cégek széles szakmai spektrumot képviseltek. Az Albacomp Services Kft. új NBIoT eszközökre (pl. okosparkolást támogató útfelületbe építhető szenzor) épülő innovatív szolgáltatásokkal jelentkezett. Az egészségügyi területet célozta a Combit Zrt. a magas, illetve az alacsony vérnyomást előrejelző készülékével, az Albacomp RI Kft. pedig a KingAssist nevű, személyre szabható mozgáselemző rehabilitációs rendszert ismertetett.

A 4IT Kft. szakemberei a vitorlázás-technikai okoshajóval kapcsolatos tudnivalókat (SafeBoatSytem) ismertették, az IP Development Kft. pedig logisztikai térfoglalásmérési és áruegység-vizualizációs (iRack) megoldásokat mutatott be.

A játékosításhoz kapcsolódott a Combit Zrt. „gamifikált” nyelvtanító alkalmazása az Airpain és a Visoft Kft. online bridzsversenyt lebonyolító rendszere (LoveBridge). A résztvevők nyelvtanulást támogató applikáción figyelhették meg, hogy a gyakorlatban mit jelent a játékosítás.

(Az Airpain lényege, hogy az utazáshoz kapcsolódó helyzetekben, szituációkban gyakoroltatja különböző helyzetek kifejezéseit, lehetőségeit, megoldásait. A projekt kapcsán konferencián kerültek bemutatásra a játékosítás alapvető elemei, célja és eszközrendszere. Tekintve, hogy a gamification egy viszonylag új, kevésbé ismert terület Magyarországon, a megfelelő megértés és a „közös szótár” miatt a szakemberek áttekintették, hogy mit jelent a fogalom, és példákon keresztül körülhatárolták, hogy mit tartanak játékosított megoldásnak és mit nem.)

A környezettechnológia területét képviselte a Grepton Zrt. fluidumbányászati repedezett kőzettestet modellező rendszere (Infress), valamint az Aqua-Terra Lab Kft. és az Apertech Kft. újdonságát, a mozgó hordalék mintázásának feltérképezésére alkalmas mintavevőjét, a HOMÉR-t mutatta be.

Homér, INNOVÁCIÓK – Kutatás, fejlesztés, prototípusok világszinten
Homér, INNOVÁCIÓK – Kutatás, fejlesztés, prototípusok világszinten

– A felszíni vizeknél alkalmazható medermonitor-rendszert a veszprémi kutatócsoport több mint 605 millió forintos uniós támogatásból fejlesztette – tájékoztatott a HOMÉR-projekt egyik vezető kutatója.

– A 2017-ben indult fejlesztés révén a korábban nem vizsgálható, mederben akkumulálódott, rejtett vízszennyeződések is kimutathatók lesznek – mondta dr. Kovács Zsófia kutató, a Pannon Egyetem Fenntarthatósági Megoldások Kutatólaboratóriumának adjunktusa. – A medermonitor a mederfenékre telepített és ott pár méteres pályán mozgó hordalékmintázó és a parton levő mintafogadó egységekből, valamint a távoli központi vezérlőből áll – közölte. – A berendezés már több hazai kis és nagy víztest, így a Séd, Marcal, Tisza, Duna mintázásával bizonyított, és az elképzelések szerint keresett lehet a nemzetközi piacokon is.


[fbcomments]