Közérzet · 2021.12.22.

Ingyenes egészségügy? Csak mese

A Fidesz hatalomra kerülését nagyban segítette a 2008-as népszavazás, amelyben leszavaztatták a 300 forintos vizitdíjat. Az ingyenes egészségügy azóta úgy fest, hogy akinek van pénze, élve marad, akinek nincs, az meghal – írja a Nyomtass te is!

A 2019-es statisztikai adatok szerint az Európai Unióban csak két ország költött kevesebb pénzt egészségügyre, mint hazánk: Lettország és Ciprus. Magyarország nemzeti összterméke (GDP-je) 4 és fél százalékának megfelelő összeget fordított egészségügyre, az uniós átlag 7 százalék volt. Ez a ráfordítás a legalacsonyabb szint Magyarország történetében 1995 óta. Ehhez képest sportra, Orbán Viktor kedvenc területére kétszer többet költünk az EU-átlagnál.

Ennek az lett a következménye, hogy végleg kettészakadni látszik a magyar egészségügy: államira és magánra. Aki nem tudja kivárni a több hónapos (néha többéves) várólistákat, és pénze is van, az a magánegészségügyben keres megoldást. Nagyon sok család anyagi helyzetét roppanthatja össze egy komolyabb betegség. Aki minden erőfeszítés ellenére sem tud fizetni, annak marad az állami egészségügy.

Kincses Gyula, a Magyar Orvosi Kamara elnöke szerint sajnos megvan az esély arra, hogy az állami és a magánegészségügy teljesen kettészakadhat, ha az állami egészségügy egyre rosszabb szegényellátássá romlik, a tehetősebbek pedig egyre inkább a magánegészségügyet veszik igénybe. Azért is komoly kockázat ez, mert nincs két egészségügyre való orvos és szakdolgozó. Arról nem is beszélve, hogy vidéken már most gond van az orvosi ellátással. Nem pályáznak az orvosok a kieső helyeken az állásokra, mert a magángyógyítás felé vagy külföldre törekednek. Nem nehéz megjósolni, hogy ebből katasztrófa lesz

A Nyomtass te is! friss számának további témái:

  • Durván nő az állami vezetők száma
  • Dagad a fideszes korrupciós botrány
  • Százmilliós beléptetőkapuk a tévészékházban
  • Még a fideszes fiatalok szerint is csalnak a választáson
  • Gyűlnek az aláírások a népszavazásra
  • A hitelkamatok az egekben, de a betétekre nem fizetnek többet
  • Védd meg a demokráciát! – Legyél ellenzéki szavazatszámláló!

Olvassa, nyomtassa, terjessze! Az aktuális lapszám innen letölthető.


Hozzászólások

A hozzászóláshoz jelentkezzen be Facebook-fiókjába!