Gazdaság · 2022.01.16.

Ingatlanpiac – Újabb árrobbanás

Számos tényező befolyásolhatja idén az ingatlanpiac alakulását. Az előrejelzések szerint nyárig akár húszszázalékos emelkedés is lehet az új építésű lakásoknál.

Gadanecz Zoltán, a GDN Ingatlanhálózat alapító tulajdonosa szerint e mögött az állhat, hogy a tavalyi drágulás ellenére erős kereslet volt az ingatlanok iránt. Az emberek vásároltak és hitelt vettek fel, ezért a beruházók az emelkedett építőanyagárakat bátrabban hárítják át a vásárlókra idén is.

A lélektani határ felett

A várakozásokkal ellentétben rendkívül erős volt a december, az ingatlanpiac aktivitása az előző évek azonos időszakához képest jelentősen emelkedett. Gadanecz elmondta, egy év alatt egy átlagos, budapesti új építésű lakás ára 700 ezer forintos négyzetméterárról 900 ezerre nőtt. Ez már az év első hónapjaiban átlépheti a lélektani egymillió forintos határt, nyárra pedig az 1,2–1,3 millió forintos négyzetméterár sem lenne meglepő.


Szárnyal a piac

A beruházók is érzik, hogy hiába kúsznak felfelé az árak, az ingatlanpiac szárnyal, az emberek nem félnek lakást vásárolni. Azzal, hogy az építőanyagok ára elszállt, indokoltnak is látják az újabb áremelést a most épülő ingatlanoknál  – mutatott rá a szakember. Példaként említette, hogy egy tavaly indult beruházás esetében 700–750 ezer forintért hirdették meg alaprajzról a lakásokat, de néhány hónappal az átadás előtt a még megmaradt ingatlanokat egymillió forint felett is értékesíteni tudják majd.

Biztonságos befektetés

Az emberek még mindig az ingatlanvásárlást érzik az egyik legbiztonságosabb befektetésnek. Ugyan eddig is érzékelhető volt az áremelkedés, a legtöbben úgy vannak vele, nem tudni, mikor ér véget a drágulás, ezért beszállnak. Bár a jegybanki alapkamatot emelték és drágábbak lettek a hitelek, de még mindig olcsónak számítanak. Tehát ez sem akadályozza meg az embereket, hogy a vásárláshoz hitelt vegyenek fel.

Az összetett kormányzati támogatási rendszernek lehetnek olyan elemei, amiket adott esetben már nem hosszabbítanak meg. Ezért mindenkinek azt tanácsolom, ha ingatlanvásárlásban gondolkozik, ne halogassa a döntést, mert kellemetlen meglepetések érhetik – zárta szavait Gadanecz Zoltán.

Fotó: ingatlan.com


[fbcomments]