Közérzet · 2022.08.09.

INGATLANPIAC – Menekülés a magas rezsi elől

Éles váltás körvonalazódik a hazai ingatlanpiacon azt követően, hogy a kormány módosított a rezsicsökkentés szabályain, ugyanis az emberek nem tudják, hogyan alakul a rezsiköltség a jövőben – mondta Gadanecz Zoltán, a GDN Ingatlanhálózat alapító-tulajdonosa.

A szakember szerint a nagy házak népszerűsége csökkenhet. A vásárlók most az egyedi lehetőségeket keresik, mert bizonytalanok, hogy néhány év múlva melyik hűtési-fűtési rendszer lesz a legkifizetődőbb. Az már most megfigyelhető, hogy még inkább felértékelődhetnek a hőszivattyús és az elektromos megoldások, napelemmel kiegészítve. Az elektromos fűtés esetében viszont egyelőre nem tudni, hogyan fog számolni a szolgáltató, azaz ha valaki oda-vissza villanyórát használ, akkor ezt miként számlázzák majd ki.

Egyre több kétségbeesetten számolgató ügyféllel találkozni az ingatlanirodákban is az új energia- és gázár szabályozás miatt. Hirtelen ugyanis mindent elkezdtek kerülni az emberek, aminek magas a rezsije.

– Az óvatosság olyan szintre jutott most a piacon, hogy előfordult olyan eset, amikor egy nagyobb értékű ház megvásárlásától elállt a vevőjelölt – tette hozzá. Annak olyan magas lett volna a rezsije, hogy még a foglaló elvesztésével is megérte kihátrálni az üzletből.

A szakember rávilágított, a 2000-es években a távhős panellakások energiagazdálkodása volt a legkevésbé megfelelő, ezért ezeknek az ingatlanokat nyomottabb is volt az ára. Aztán jött a rezsicsökkentés, a panelprogram, és gazdaságossá váltak. Éppen ezért van most mindenkiben bizonytalanság, mert nem tudni, hogyan alakul a helyzet. Mindenkinek az a célja, hogy olyan lakást vegyen, aminek néhány év múlva is megfizethető lesz a fenntartása.

– A központi fűtési rendszerek nem helyben szennyeznek, és viszonylag gazdaságosan állítják elő a hőt. Éppen ezért itt nem is érvényesül a piaci ár, a havi rezsiben nem fog megmutatkozni. Ez egyben azt is jelenti, hogy rövid távon fel fog emelkedni az áruk. Vannak viszont nagy fogyasztású társasházak, ahol újra előtérbe kerülhetnek majd az egyedi gázfűtéses, cirkós megoldások.

Hozzátette, ezeket a típusú lakásokat az utóbbi időben nem annyira keresték, mert minden évben ellenőriztetni kell azokat. Ráadásul a hűtést sem lehet velük megoldani, tehát macerásnak számítanak. Most viszont újra kedveltté válhatnak, mert kvótán belül lehet velük maradni.

– A jelenlegi helyzet nagy nyertesei egyértelműen azok lesznek, akik korszerű berendezéseket használnak, de hogy pontosan melyik rendszer lesz a befutó, azt most még nehéz lenne megjósolni.

A képen hőszivattyúval felszerelt lakóépület. Fotó: webkazan.hu[fbcomments]