Közérzet / Életmód · 2016.06.08.

INGATLANPIAC – Irreális panelárak

Ingatlanpiaci fellendülés idején, amit jelenleg is tapasztalhatunk, gyakran megtörténik, hogy még a született pénzügyi antitalentumokban is megpezsdül valamiféle üzleti szellem. Az ingatlantulajdonosok úgy érzik, itt a soha vissza nem térő alkalom, hogy megcsinálják életük nagy bizniszét, mások hipp-hopp vállalkozásba kezdenek, hogy amíg tart a konjunktúra, ingatlanközvetítőként kaszáljanak gyorsan és sokat.

Horváth Márton: Ha valaki befektetésben gondolkodik, érdemes most kiadási céllal lakást vásárolni akár hitelfelvétellel is

Horváth Márton: Ha valaki befektetésben gondolkodik, érdemes most kiadási céllal lakást vásárolni akár hitelfelvétellel is

– Nem lett hirtelen túl sok eszkimó a levadászható fókákhoz képest? – kérdeztük Horváth Mártont, a GDN Pannon Ingatlan ügyvezetőjét.


– Kétségtelenül erősödött az értékesítői konkurencia, de szerencsére mindig szükség van olyan szolgáltatásra, amelyik a piacról nemcsak megélni akar, hanem egyfajta küldetést is teljesít és magas színvonalú munkát végez. Konjunktúralovagok mindig voltak és lesznek, de ezzel nincs semmi baj, mert az új piaci szereplők mindig magukkal hoznak valami újat is. A Pannon Ingatlan hat éve, a legnagyobb válság idején indult, és keményen megküzdött a talpon maradásért, a kínálkozó lehetőséget felismerve Balatonfüreden mégis újként jelentünk meg nemrég, amikor az ottani irodánkat megnyitottuk. Célunk nem a konkurencia legyőzése, hanem a stratégiai együttműködés a piac többi szereplőjével, mert meggyőződésünk, hogy hosszú távon ez az előnyös mindenkinek. Eladónak, vevőnek, közvetítőnek egyaránt.

– A mostani időszak nagy „slágere” és ígérete a csok, vagyis a családok otthonteremtési kedvezménye. Mi erről az önök tapasztalata?

– Úgy látjuk, hogy nagyobb volt a füstje, mint a lángja. Amikor megnyílt ez a lehetőség, sokan szinte hisztérikusan elkezdték keresni az ingatlanokat és – miután nem olvastak utána figyelmesen – az „ingyen járó” 20 milliót. Hamar kiderült aztán, hogy a 20 millió az csak 10, plusz 10 kedvező kamatozású hitel, valamint hogy nem is jár mindenkinek és nem adható bármire. A lelkesedés hamar lelohadt, egy kézen meg tudom számolni, hogy az utóbbi három-négy hónapban hányan igényeltek az irodánk ügyfelei közül csokot. Ez sokkal, de sokkal kevesebb, mint amire számítottunk. Ezzel párhuzamosan azt látjuk, hogy a csok inkább csak a középosztálynak és attól fölfelé jelent realizálható támogatást. A vevőink 60–70 százaléka egyébként készpénzes vásárló, ami arra utal, hogy az emberek a megtakarításaikat a növekvő árak ellenére is igyekeznek ingatlanba fektetni.

csok tablazat

– Mi most a legkeresettebb ingatlantípus?

– Egyértelműen a lakás. Elsősorban persze a jó állapotú, téglaépítésű, kedvező energetikai besorolású ingatlanok, de azon kívül minden más is. A leglátványosabban a panellakásoknál indult be egy fölfelé pörgő árspirál, de nem valószínű, hogy ennél magasabbra törjenek az árak, hiszen már a mostani helyzet is irreális. Az eladó házak kategóriájában szintén van drágulás, de közel sem ilyen mértékű.

– Mi a helyzet a Balaton parton?

– Általánosságban élénkülés tapasztalható, Füreden pedig szinte bármit el lehet adni. A város sikk lett a nagyon gazdagok körében, már-már úgy néz ki, hogy hiába van valakinek sok pénze, ha nincs Füreden méregdrága vízparti apartmanja, elit körökben nem üti meg a mércét. Van érdeklődés az ezeknél olcsóbb ingatlanokra, nyaralókra is, ezeket főként a közép- és felső középréteghez tartozók keresik.

– Nézzük a másik végletet. Veszprém híres arról, hogy kiadó albérletet találni szinte lehetetlen… 

– Ez sajnos igaz. A kereslet óriási, a kínálat meg elkel baráti és ismerősi körben, vagyis nem jelenik meg a piacon. Talán kicsit javulhat a helyzet azáltal, hogy bár az ingatlanok most drágák, léteznek nagyon olcsó hitelkonstrukciók, amelyeknek a megtalálásában, ügyintézésében segíteni tudunk. Ha valaki befektetésben gondolkodik, érdemes most kiadási céllal lakást vásárolni akár hitelfelvétellel is, mert a megtakarítás biztos helyre kerül, a bérleti díj pedig bőven kitermeli a törlesztőrészletet.


[fbcomments]