Közérzet · 2017.12.16.

INGATLANPIAC – Élmezőnyben a veszprémi lakásárdrágulás

Már ott is drága, ahol eddig olcsó volt, mert a lakásárak nagyobb mértékben emelkedtek (és sehol sem csökkentek) azokban a térségekben, illetve településeken, ahol eddig kedvezőbb áron lehetett lakóingatlanhoz jutni – olvasható az OTP legfrissebb Lakóingatlan Értéktérkép elemzésében.

Az összegzés a NAV idei első háromnegyed éves ingatlanforgalmi adatai alapján készült.


Zalában, Tolnában és Baranyában volt a legnagyobb arányú, 15 százalékot meghaladó árnövekedés, de mindjárt utánuk Csongrád és Veszprém megye következik. Országos szinten 13 százalékos átlagár növekedés volt tapasztalható, és ami újszerű: a községekben is eléri a 10 százalékot. Lakástípusokat tekintve az önálló házak drágultak a legjobban, 16 százalékkal, míg a tégla- és panellakásokért 2017-ben 11, illetve 13 százalékkal kellett többet fizetni. A lakótelepi otthonok négyzetmétere országos átlagban meghaladja a 225 ezer forintot.

Az elemzésben külön kitérnek a megyeszékhelyekre. Közülük 23 százalékos drágulással Zalaegerszeg vezet, majd Veszprém (21), Szeged (20) és Pécs (19) következik. Lakásvásárláskor a már az eddig is drága Győrben kellett a legtöbb kiadással számolni, ott egy négyzetméter idén átlagosan 267 ezer forintba került. Debrecenben és Kecskeméten valamivel 250 ezer fölött, Veszprémben és Székesfehérváron kicsivel 250 ezer alatt köttettek meg az adásvételi szerződések. Salgótarján, Miskolc és Szolnok továbbra is a legolcsóbb városok Magyarországon.

Forrás: portfolio.hu


[fbcomments]