Közérzet · 2022.05.04.

INGATLAN – Mire elég 25 millió Veszprém megyében?

Veszprém megyében a 25 millió forint alatti ingatlanok aránya idén áprilisban 13 százalékot tett ki, szemben a tavaly áprilisi 26 százalékkal – áll az ingatlan.com legfrissebb elemzésében.

Az utóbbi években látott lakásdrágulás és az ingatlanpiaci „dominóhatás” is közrejátszik abban, hogy az országos kínálatban drasztikusan, 16 százalékra csökkent a 25 millió forintnál olcsóbb eladó lakóingatlanok aránya az egy évvel korábbi 26 százalékról. Veszprém megyében a 25 millió forint alatti lakások aránya idén áprilisban 13 százalékot tett ki, szemben a tavaly áprilisi 26 százalékkal. A legnagyobb lakóingatlan-kínálattal rendelkező megyei települések közül Veszprémben, Balatonfüreden és Pápán áprilisban 297 ezer és egymillió forint között jártak az átlagos négyzetméterárak.

Bár 25 millió forint nagy összeg, konkrétan 74 havi – kedvezmények nélküli – átlagbérnek felel meg, az országos lakáspiacon az ennél alacsonyabb áron eladásra váró lakóingatlanok a jelenlegi környezetben viszonylag olcsónak számítanak. Az utóbbi tényező miatt pedig a kereslet is fokozódik ebben a szegmensben. Ez részben az elmúlt években látott lakáspiaci drágulásnak köszönhető. Emellett szerepet kapott benne az is, hogy az infláció a múlt év közepe óta tartó emelkedése miatt a jegybank kamatemelési ciklusba kezdett. Így a lakáshitelkamatok is feljebb kúsztak, ami szintén az alacsonyabb áron elérhető ingatlanok felé terelte az érdeklődőket.


Szűkebbé vált a piac

– Az országos piacot nézve kiderül, hogy a 25 millió forintos árszint alatt lényegében csak használt lakások szerepelnek a kínálatban – kommentálta az elemzést Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. – Április közepén tíznél kevesebb új építésű lakóingatlan volt elérhető ennél olcsóbban. Az országon belül persze jelentős eltérések vannak. Az adott városra vonatkozó átlagos kínálati négyzetméterárakból kiindulva Budapesten csak egy 28 négyzetméteres lakás jön ki 25 millióból, miközben Nógrád megyében ez az összeg egy 146 négyzetméteres ingatlanra is elég lehet.

Az elemzés szerint tavaly és idén április között nagymértékben csökkent a 25 millió forint alatti eladó lakóingatlanok súlya a teljes piacon. Idén április közepén országszerte több mint 101 ezer lakóingatlant kínáltak eladásra a tulajdonosok és ingatlanközvetítők. Ebből 16 500 darab volt 25 millió forintnál olcsóbb, vagyis utóbbiak aránya alig több mint 16 százalékot tett ki. Szemben az egy évvel korábbi helyzettel, amikor több mint 128 ezer eladó lakóingatlanból majdnem 33 ezer tartozott a 25 milliónál olcsóbb kategóriába, ami majdnem 26 százalékos részesedést jelentett akkor. Budapesten ezzel párhuzamosan 9 százalékról 3 százalékra csökkent az arányuk.

Hogyan néz ki a megye piaca?

Veszprém megyében idén áprilisban több mint 3200 lakóingatlan várt eladásra, ebből 427-en volt 25 millió forintnál alacsonyabb „árcímke”, tehát az olcsóbbnak mondható lakások részesedése 13 százalékot tett ki, míg tavaly ugyanekkor még 26 százalék volt. A megye legnagyobb kínálattal rendelkező városait nézve a 25 millió forintnál olcsóbb lakóingatlanok részesedése:

  • a megyeszékhelyen közel 1,
  • Balatonfüreden 3,
  • Pápán 37,
  • Várpalotán 40,
  • Tapolcán 15 százalékos volt.

Az ingatlan.com elemzéséből kiderül az is, hogy a szóban forgó városokban eladásra kínált valamennyi új és használt lakóingatlan átlagos négyzetméterára áprilisban 297 ezer és egymillió forint között járt.

Grafikon: ingatlan.com

Balogh László elmondta: az olcsóbb ingatlanok kínálatának csökkenése a lakásdrágulás mellett az úgynevezett lakáspiaci dominóhatásnak is köszönhető. Utóbbi azt jelenti, hogy Magyarországon a lakosság több mint 90 százaléka saját tulajdonú ingatlanban él, ezért amikor valaki költözési célból újabb ingatlant vásárol, akkor a meglévőt is értékesíti. A bizonytalanabb gazdasági környezet és a lakáshitel-kamatok emelkedése miatt viszont érezhetően csökkent a lakáspiaci kereslet is, így nemcsak a lakásvásárlók száma esik vissza, hanem a kínálat is szűkül.

Képünk illusztráció


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

[fbcomments]