Gazdaság / Közérzet · 2021.05.17.

Infláció: Piac, te drága!

Olyan jól „összedrótozta” a jövő évi költségvetést a pénzügyminiszter, hogy lesz pénz mindenkinek, nyugdíjasoknak, fiataloknak, családosoknak! – ígérte Orbán Viktor szokásos pénteki rádióbeszédében. Na, ja. Kell is – teszem hozzá –, mert úgy meglódult az infláció, hogy az egyszerű halandó sírva fakad már a földi eper látványától is. Olyan drága a piac.

Egy kiló eper ára 1800–2000 Ft a veszprémi piacon, ráadásul ehetetlen, savanyú, kemény húsú, vízízű. Ugyanakkor, amikor déli szomszédunknál 400 dinár a földi eper kilója. Hárommal kell szorozni, hogy forintban megkapjuk az értéket. Tehát 1200 forint az eper a Vajdaságban, én történetesen az adai piacon vettem, amin az árviszonyok az újvidékivel vetekszenek. Isteni, édes, érett eper 1200 forintért, amivel nem lehet betelni, annyira jó. Nem keresnek ennyivel rosszabbul Szerbiában, mint nálunk. A minimálbér náluk is 100 ezer Ft körül van, 32 156 dinár. A fogyasztói kosár ugyanakkor 38 141 dinár, tehát mínuszban vannak havonta 6000 dinárral. Ők sem veszik kilószámra az epret. Csak az árak és a minőség összehasonlítása miatt hoztam fel példának. Még csak annyit, hogy lent délen a piac olyan hely, ahova sokfelől érkeznek árusok és viszonteladók is. Macedóniából, Dél-Szerbiából, Törökországból, Görögországból hozzák a zöldséget, gyümölcsöt a messze földön híres horgosi termelők mellett. Van választék és árverseny.

Csúcson az infláció

De igazából nem erről akartam írni, hanem az inflációról. Magyarországon áprilisban 5,1 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak az egy évvel korábbihoz képest – ilyen magas 2012 novembere óta nem volt az infláció. Az előző hónapokban 2,7 és 3,7 százalék között mozgott – adta hírül a média. Na, nem ebből értesült róla, aki vásárolni jár. Érezzük már egy ideje, hogy egyre kevesebbet ér a pénzünk. Ami régebben 300 forintba került, az már majdnem 500 Ft. A keresettebb húsok ára emelkedik, ebben is első a piac, ott már egy kiló sertéscomb 1600 Ft, a rövidkaraj is odaver. A KSH adatait böngészve szembeötlő, hogy a rostélyos drágult a legjobban, 2030 forintról 2360-ra két év alatt.


Otthon voltunk bezárva, rostélyoztunk, logikus. Megjegyzem, olcsóbb húsokból is süthetünk isteni rostélyost, pácolással sokat javíthatunk rajtuk.

Amit vesznek, az drágul

A rostélyos húson kívül a digitális lázmérő drágult legdrasztikusabban és a vendéglői menü. Meg most a benzin. A 95-ös benzin ára a tavalyi lock down miatti csökkenés után most már 426 Ft.

„Régen”, két-három éve a heti bevásárlókörút négytagú családra 25–30 000 Ft volt, most meg már majdnem 50 000. A családok bevételének a felét elviszi az élelem, további 40 százalékát a rezsi, gyógyszerek, közlekedés. Ruházkodás? Kultúra? Akinek futja. Akinek meg nem, örüljön, hogy lyuk van a fenekén?!

Az infláció tehát itt van és marad is. Ősztől ismét 4 százalék fölé emelkedhet az éves inflációs ráta az előrejelzések szerint.

Fotó: MTI/Varga György

Kép forrása: MTI/MTVA

[fbcomments]