Életmód · 2022.02.02.

Indul-e városi fecskevédelmi program Veszprémben?

Indul-e városi fecskevédelmi program Veszprémben? Ezt a kérdést a legutóbbi közgyűlésen tette föl Gerstmár Ferenc képviselő (LMP) Porga Gyula polgármesternek. A polgármester bevallotta: még csak nem is hallott ilyen programról.

– Az ezredfordulót követően felére csökkent molnár- és füstifecske-állomány megtartásában alapvető feladat az évről évre használt fészkelőhelyek megóvása, fenntartása és lehetőség szerinti bővítése Magyarországon – mondta a közgyűlésen Gerstmár Ferenc. – „Népünknek kedves madara”, ahogy Herman Ottó nevezi, kiszorul a városokból, egyre szűkülő környezetben talál a fészeképítéshez szükséges alapanyagot és megfelelően védett helyszínt. Közös érdekünk, hogy a fecskék újra otthonra leljenek Veszprémben, hiszen a szúnyogok gyérítésében is számíthatunk rájuk. Egy fecske nem csinál nyarat, de sok fecske szúnyogmentes nyarat csinálhat nekünk.

A képviselőhöz a Bakonyalja városrészből, az Aulich Lajos és a Láhner György utca környékéről érkezett konkrét megkeresés árgyűjtőhely létesítésére vonatkozóan.


– Biztos vagyok benne, hogy nagyobb kitekintésben is érdemes foglalkozni a témával, Győr vagy Szombathely példáját követve.

A fecskevédelmi program szakmai előfeltételeit a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület részletesen kidolgozta, hozzáférhetővé tette. A szombathelyi példáról itt, a győriről itt és itt olvashatnak. Szombathely fenntartható fejlődésért és klímapolitikáért felelős tanácsnokával történt egyeztetés alapján a kezdő lépések (állományfelmérés, fecskepelenkák, sárgyűjtőhelyek) csupán néhány százezer forintba kerülnek.

Gerstmár Ferenc a polgármesternek írt megkeresésről tájékoztatta Ovádi Pétert, a Nemzeti Állatvédelmi Program megújításáért és végrehajtásáért felelős miniszteri biztost, és azt kérte tőle, hogy támogassa az ügyet.

Fotó: MME


1 Response

  1. Gombás Gabriella szerint:

    Minden egyes fecske, amíg Magyarországon van, minimum 1 kilogramm rovart eszik meg – mondta a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szóvivője, hozzátéve,

    ha egy-két millió fecske hiányzik hazánkból, egy-két millió kilogramm rovar marad a “nyakunkon”. A fecskék által fogyasztott rovarok közé tartozik szinte az összes mezőgazdasági kártevő,

[fbcomments]