Közérzet / Életmód · 2015.08.17.

Így utazunk mi, avagy ebéd gólyáéknál

Kirándulás, vártúra, elcsigázott, szomjas, éhes a család. Betérünk hát egy zöldellő lombkoronák alatt megbújó, helyes kis vendéglőbe. A kicsi már éppen kinőtte az etetőszéket, betuszkolni nem tudjuk, de kobakja még alig bukkan elő a méretes asztal alól, hiába tömjük alá a párnákat.

Miben hozzák ki neki a gyümölcslevet, na miben? Hosszú gólyapohárban! A biztonság kedvéért még egy óriási, természetesen nem hajlítható szívószálat is beletesznek, hogy tutira magára tudja borítani, de semmiképpen ne érje fel. Semmi gond, szólok a pincérnek, legyen olyan figyelmes és hozzon egy széles szájú poharat, amiből mondjuk inni is lehet.


Elvitte a hosszú, 0,33 decis „csövet”, és visszahozta a tartalmát egy szélesebb, de csak 0,2 decis pohárban. A többit megitta vagy kiöntötte? Elkerekedett ugyan a szemem, de ráhagytam.

Megrendeltük az ebédet, hamarosan meg is érkeztek a várva várt falatok. A kicsinek apróra szeltem, vidáman bökdöste a husikat a méretes villára. Na, gondoltam, én is nekilátok enni. Alig voltam túl az első falaton, amikor egy üde zöld levelibéka placcsant a tányérom kellős közepére. Hisztis szőkeként, sikítva ugrottam fel, ahogy illik, és az undortól remegve hátráltam az asztaltól. A család többi tagja hadonászott és tapsikolt a békának, hogy fáradjon tovább. A breki végül szökkent néhányat és eltűnt a zöldben. Én továbbra is az asztaltól távol, a korlátba kapaszkodva álltam és buzdítottam a családot a gyorsabb evésre.

A felfordulást látva megjelent a pincér és a tányéromra sandítva csak ennyit kérdezett: „Ez?”

„Bbbbéka eesett rá, oooonnan aa fáááról!” – habogtam. Válasza: „Szokott.” (!!!) „Ez?” – ismételte meg az előbbi kérdést a tányérom vonatkozásában. Nem tűnik fel, hogy az undortól még mindig a korlátot markolászom? Szerinted megeszem? Nem egy légy repült rá, öcsi!

„Desszert? Kávé?” Miről beszélsz? Amúgy te nem tudsz mondatokban beszélni?

A „békaláttát” elvitte, fizettünk (persze 0,33 decis gyümölcslevet), mentünk és eldöntöttük, hogy gólyáékhoz többé nem megyünk ebédelni!

Bonyhádi Szilvia


[fbcomments]