A pizza nem véletlenül lett a világ legnépszerűbb ételeinek egyike. Gyorsan elkészíthető, sokféleképpen variálható, és nagyon laktató is tud lenni. De amilyen könnyű elkészíteni, legalább annyi módon el is lehet rontani.
A következő cikkben bemutatjuk neked a pizza elkészítésének egy egyszerű módját, hogy biztosan sikeresek lehessenek a hétvégi sütögetések. Még akkor is, ha csak hirtelen felindulásból állnál neki a kemence begyújtásának, és nem egy több napos tervezgetés után.
Honnan ered a pizza?
Sokan nem is gondolnák, de az egész onnan indult, hogy a kemencéket megfelelő hőfokra felfűteni nem egyszerű dolog, sokszor akár órákig is eltarthat. És honnan tudhatták az ókori emberek hőmérő nélkül, hogy mikor áll készen a kemence a sütésre? Ha bedobtak egy darab lapos próbatésztát.
Aztán a későbbiek során rájöttek, mekkora pazarlás akár ezt a darabot is kidobni, elkezdték hát ízesíteni, fűszerezni. Így indult a pizza története. És persze arra sincs egyöntetű válasz, hogy a görögöknek, vagy az olaszoknak köszönhetjük ezt a finomságot.
Szeretnéd, ha a grillsütődben lehetne pizzát is készíteni? Keresd a megoldást a Grillplaza.hu grill kiegészítői között, hogy mihamarabb lenyűgözhesd a szeretteidet a válogatott pizzakülönlegességekkel.
Egyszerű tészta
Ha elkezded lapozgatni az internetes recepteket, majdnem minden második azt hirdeti, hogy ez az „eredeti” olasz verzió. Aztán amikor megnézed az alapanyagok listáját, van benne tojás, kefír, méz, joghurt, sör és még hasonló, oda nem illő dolgok. A pizza tulajdonképpen egy nagyon egyszerű kenyértészta az alábbi összetevőkkel:
- 30 dkg BL80-as liszt
- 1,5 dl víz
- 2,5 dkg élesztő
- 0,5 dl olívaolaj
- csipetnyi só és cukor
A hozzávalókat csak össze kell gyúrni, majd a tésztából két bucit formázva szobahőmérsékleten 40–50 perc alatt kétszeresére kell keleszteni. Ezután kézzel kinyújtjuk kör alakúra, és mehet is rá a pizzaszósz. De ebből milyet érdemes választani?
Egy remek pizzaszósz
Ahogy a tészta esetében is megfigyelhető, a pizzaszósz nagyszerűsége is az egyszerűségében rejlik. A legtöbb olasz receptben is csupán fűszerezett paradicsomszósz szerepel, tehát látható, hogy nem túlozzák el a dolgot. Ha pontos mennyiségekre is szükséged van, kövesd az alábbiakat (2 pizzához elegendő mennyiség):
- 0,5 konzerv hámozott paradicsom
- 0,5 teáskanál cukor
- 0,5 teáskanál só
- 0,5 evőkanál olívaolaj
- ízlés szerint oregánó és bazsalikom
- csipetnyi fekete bors
Ezeket összetörheted villával, de teheted késes aprítóba is, ha homogén masszát szeretnél. Kend rá a pizzára, majd jöhetnek az egyéb feltétek. Mivel mindenkinek más az ízlése, erre már nehéz általános megoldást kínálni, de egy jó szakács kreativitása rengeteget tud dobni ezeken a kerek tésztákon.
Ha minden feltét rákerült, mehet is a kemencébe. A sütési idő nagyban függ a tészta vastagságától, a feltétek mennyiségétől és a sütőtér hőmérsékletétől is. De kb. 500 Celsius fokos hőmérsékleten egy pizza legfeljebb 3 perc alatt készre tud sülni.