Tech / Sport / Hasznos · 2022.11.16.

Így érhet el jobb teljesítményt könnyűvázas montival

A Mountain Bike modelleket itthon sem kell bemutatni, hiszen minden túlzás nélkül évtizedek óta a legkeresettebb bringafajta a piacon. Sokrétű felhasználási módjának köszönhetően az aktív sportolók között is népszerű, de egy hobbi bringás is előszeretettel tekeri. 

Nagy valószínűséggel nem ugyanolyan felszereltséggel rendelkezik egy hivatásos cangája, mint azé, aki csak alkalomszerűen pattan a nyeregbe, de az biztos, hogy egy könnyűvázas gép mindkét esetben kiváló teljesítményt jelent.

Előzze meg a lomhaságot!

Az MTB körében gyakran előfordul, hogy a kerekek méretének megváltoztatásával, a nehéz kiegészítők elhagyásával igyekeznek jobb tempóra bírni a drótszamarat. Ezek is hasznosak, de arról sem szabad megfeledkezni, hogy a bringa összsúlyának jelentős része a váz alapanyagán múlik. A Kerékpárwebshop.eu könnyűvázas MTB modelljei között találhat olyan darabokat, amikhez méltányos áron juthat hozzá, és nagyban hozzájárulnak a jobb teljesítményhez. Tökéletes választás, ha a Corelli Snoop 4.3-as modellje mellett dönt!


Miből készülnek a könnyű vázak?

Számtalan anyagot próbáltak már a gyártók és ezeknek a különböző ötvözeteit is annak érdekében, hogy minél könnyebb legyen a bicikli alapja. Ezek közül a titánból és a karbonból készültek viszik a prímet, de ezekért mélyen a zsebbe kell nyúlni. A karbonnal ráadásul egy-két szezonnál tovább nem lehet tervezni, mert meglehetősen sérülékeny. Folyamatosan kísérleteznek újabb és újabb előállítási technikával, amik ellenállóbbá teszik, szóval nem kizárt, hogy néhány éven belül már nem csak a versenyszférában lesz megtalálható.

A hétköznapi bicajosoknak viszont luxus egy ilyen rövid élettartamú és drága modell. Az alumínium vázak jelentik a kompromisszumot azoknak, akiknek fontos a canga összsúlya, de nem szeretnének csillagászati összeget fizetni érte. Az alumínium többféle ötvözetben van használatban, amik nemcsak kilogrammban különböznek, hanem minőségben is. Ami biztos, hogy ez az alapanyag korrózióálló, stabil, viszont érdemes teleszkóppal használni, mert kevésbé nyeli el a terep egyenletlenségeit.

Kisebb összsúly = nagyobb teljesítmény

A kerékpározásban az egyik legélvezetesebb dolog a sebesség. Akkor is, ha történetesen nem akar indulni semmilyen versenyen, a gyorsabb tempó a szabadság érzetét idézi. Szapora tempót csak jó bringával lehet diktálni; amin rendben van a legkisebb alkatrészektől a bicajos fizikai állapotáig minden. 

Egy frissen vásárolt gépen is lehet azonban növelni a teljesítményt a kerékmérettel, a gumi mintázatával, valamint a benne lévő nyomással. A leszerelhető felszereltségekből is lehet könnyebbeket tenni a kerékpárra, amikkel mindent egybevetve akár egy kiló mínuszt is el lehet érni. Ez az egy kiló bringás viszonylatban nem kevés, és nagyobb kirándulások alkalmával érezhető lesz a jobb teljesítmény, ha mindent a saját igényeinek megfelelően állít be. Válasszon Ön is MTB biciklit!


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

[fbcomments]