Tech / Hasznos / Egyéb · 2023.01.13.

Így épül egy profi szerverterem

Egy új szerverterem építését megelőzően egy sor dolgot mérlegelni kell. Az egyik legfontosabb kérdés az, hogy miként gondoskodunk az áramellátásról és a hűtésről. Vannak azonban más megfontolandó szempontok is.

A szerverszolgáltatásokat nyújtó RackForest alapító-tulajdonosa, Angeli János, Angelo elárulta, miként dolgoznak a profik. 25 éve foglalkozik hálózatok és 20 éve a BIX üzemeltetésével. Több szerverterem tervezésében és építésében is részt vett, így kétség sem férhet hozzá: érti a dolgát.

Az ingatlannal kapcsolatos kérdések

Érdemes tudni, hogy az ingatlan a beruházás 25-30%-át jelenti. Egy újonnan épülő ingatlan esetében a dolgok sokkal egyszerűbbek. Ha viszont egy már létező épületbe tenne valaki egy szervertermet, akkor először egy koncepciótervre lesz szüksége: pontosan fel kell mérni azt, hogy mik a lehetőségek.


A koncepciótervben szerepelnie kell az épület adottságainak. Ezek alapvető fontosságúak, és nem csak az elrendezésről van szó. Meg kell vizsgálni, hogy egyáltalán megfelel-e az ingatlan arra a célra, hogy szerverterem legyen benne.

Legalább 3,45 méteres magasságúnak kell lennie a helyiségnek, máskülönben, Angelo szerint, nem lehet elfogadható műszaki színvonalon kialakítani egy szervertermet. Optimális esetben egyébként ez a paraméter 4,5 méter. A szekrények alá kell legalább 0,4 méteres álpadló, maguk a rackszekrények 2-2,2 méteresek, és jó, ha van felettük is legalább egy, de inkább másfél méter.

Maguk a szerverek túl sok helyet nem foglalnak el ahhoz képest, hogy mennyi hely kell a termet kiszolgáló eszközöknek. Ez sokak számára meglepő lehet, de az arány körülbelül 33%-66% az eszközök javára.

A szerverterem elhelyezkedése

Meglehetősen kevés helyszín nevezhető optimálisnak. Hazánk fővárosában ugyanis a három leglényegesebb távközlési csomóponttól legfeljebb 15 kilométeres optikai szálakkal elérhető távolságokat lehet ideálisnak tekinteni. Fontos még tudni, hogy szerverterem kialakításának céljából nem jók a zajos, sűrűn lakott területek.

Fontos információk a teremről és a beépített technológiáról

Elsőként az álpadlót kell megtervezni, majd a rackszekrények betervezése következik. A rackszekrényekből épült sorok közötti távolságnak 1,2 méteresnek kell lennie ahhoz, hogy el lehessen érni a szekrényeket mindkét irányból, ami egy alapvető elvárás. Érdemes figyelembe venni a tetőszerkezet tartóoszlopait, hiszen elég kellemetlen volna, ha éppen egy folyosó közepére kerülnének.

Ezután a hűtést, a villamos elosztókat kell megtervezni. Ekkor már körvonalazódik, hogy mekkora lesz a rackkapacitás.

Lényeges, hogy biztosított legyen a rackszekrények között a hűtés és a levegő áramlása, csakúgy, mint a szünetmentes rendszerek számára a klíma. Meg kell precízen tervezni a villamosenergia-ellátást valamint az átkapcsoló automatikákat is. Gondolni kell a tűzvédelmi és vagyonvédelmi szempontokra is, nem utolsósorban pedig a kábelezési rendszerek kidolgozására.

Mindezen paraméterek befolyásolják a szerverterem helyét, a beruházás méretét és végül a szolgáltató árait is. A RackForest ezen szempontok leghatékonyabb kihasználásával képes a jelenlegi versenyképes árakon és kiemelkedő színvonalon szolgáltatni.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

[fbcomments]