Közérzet / Tech · 2015.08.29.

Ígéretes mobilfejlesztés (lehetne)

A Private Sentinel névre hallgató applikáció segítségével – egy esetleges támadás esetén – Android és iOS rendszerű okostelefonokon és táblagépeken a veszélyben levő személy három gyors tapintással automatikus segélykérő riasztást indíthat el (mentő, tűzoltó, rendőrség), pontos helyzetének megjelölésével – ennyi a jó hír. Csakhogy van rossz is.

Sok tragikusan végződött támadás elkerülhető lett volna, és az áldozatoknak lett volna esélyük a túlélésre, ha a veszélyt felismerve segítséget tudtak volna hívni. Talán éppen ez sarkallt két fejlesztőt/kutatót egy olyan mobilalkalmazás kifejlesztésére, amelyet – mobileszközre telepítve – egy esetleges támadás esetén bárki gyorsan és hatékonyan használhat. A fejlesztők információi szerint a program számos riasztást támogat, és az értesítés minden esetben befut a 112-es segélyhívóra is, emellett a riasztás pillanatában automatikus segélykérő üzenetek is indulnak az áldozat pontos helyzetének megjelölésével. Az előre beállított címzettek Facebook-, Twitter- és Google+ oldalán pedig automatikus posztok jelennek meg weblinkkel, ahol valós időben követhető a potenciális áldozat pozíciója. Ráadásul azok a Private Sentinel-felhasználók, akik éppen a segélykérő közelében tartózkodnak, rendszerüzenet formájában értesülnek ismerősük riasztásáról.


Eddig tartott a jó hír, de mint tudjuk, gyarló világunkban semmi sincs ingyen. A fejlesztők is pénzért dolgoznak, ami tökéletesen érthető. Az applikáció honlapján, a temérdek információ közül azonban csak az hiányzik, hogy ez nekünk mennyibe kerül, és ezzel az aprósággal a felhasználó csupán a letöltés után szembesül. (Veszprém önkormányzata is szerepel a programot támogató partnerek között.)

sentinelk veszprém

Az applikáció letöltése után nekünk (veszprémieknek is) 1041 forintba került volna a teljes verzió, ezért az összegért – az egy ingyenes riasztás mellé – darabonként lehet vásárolni plusz éles riasztásokat. Lehangoló viszont, hogy ha egy négygyermekes családfő vélt vagy valós biztonságban szeretné tudni szeretteit, a technikai újítás majd’ hétezer forintjába kerül(ne).

A program teljes változatát nem sikerült tesztelni (a Google szolgáltató bankkártya-támogatási rendszerének hála), de egy dolog biztos: gyorsbillentyűzetre elmentve a 107 rendőrségi vagy a 112 segélyhívó Sentinel nélkül is működik. A riasztás helyének GPS segítségével történő meghatározása nagy előnyére válhatna a Sentinelnek, ám ennek a szolgáltatásnak némi gyermekbetegséggel kell még megküzdenie: az általunk letöltött verzió nálunk még az országot sem tudta behatárolni, ráadásul elég szűkös a támogatott mobileszközök palettája.

Csak halkan jegyzem meg végül: akinek nincs 7000 forintja a biztonságra, annak a rendszerre sincs szüksége, mert azon messziről látszik, hogy nincs miért megtámadni…


[fbcomments]