Közérzet · 2017.12.13.

IGAZSÁGTÉTEL – A kishantosi ügy Strasbourgban

A Kishantosi Vidékfejlesztési Központ ügye a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága elé került. Az ökológiai mintagazdaság és népfőiskola történetét 2013-ban ismerte meg az ország, amikor az ökogazdaságot jogtalanul megfosztották az államtól bérelt földjeitől.

Az általuk művelt területeken hét olyan „új bérlő” osztozott, akik nem folytatták az egészséges, vegyszermentes gazdálkodást, hanem növényvédő szerekkel szándékosan tönkretették az ökogazdaságot, amelynek talaját a mintagazdaság két évtizedig a természettel harmóniában kezelt.


Azóta számos per zajlott az igazságtalan eljárás miatt. A perek középpontjában az a kérdés állt, hogy törvénysértőek voltak-e a Kishantos által művelt földekre kiírt pályázatok és azok elbírálásai. A perek során születtek részeredmények, például idén nyáron jogerős ítélet mondta ki: a Nemzeti Földalapkezelő Szervezetnek ki kell fizetnie Kishantos számára az ökogazdaság által még 2013-ban elvégzett, több mint 20 millió forint értékű mezőgazdasági munka árát, ám a teljes jogorvoslat hazai szinten elmaradt.

A nemzetközi peranyagban a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet pályázati rendszere vitatott, így az Emberi Jogok Európai Bíróságának döntése precedens értékű lehet, mivel általa felülvizsgálhatóvá válik az összes magyarországi földprivatizációs ügylet és haszonbérleti megállapodás, ami akár több százezer szerződést is érinthet.

Forrás: greenpeace


[fbcomments]