Közérzet · 2017.10.27.

IGAZSÁGSZOLGÁLTATÁS – Csendes tüntetés

Rendhagyó helyen szervezett csendes tüntetést Világos Veszprémért Mozgalom. Az Igazságszolgáltatás Európai Napja alkalmából gyújtottak mécseseket a Veszprém-megyei Büntetés-végrehajtási Intézet előtt. Csatlakoztak a megmozduláshoz a Józan Ész Társaság és a veszprémi Demokratikus Koalíció képviselői és civilek is.

– Úgy érezzük, baj van, Magyarországon sérül az igazságszolgáltatás függetlensége. Egyre gyakrabban hallatják a hangjukat a bírák is, a nyilvánosság előtt is. Még sem figyel oda rájuk az ország, pedig érzékelhető, hogy a kormány veszélyezteti a polgári igazságszolgáltatás függetlenségét – mondta Katanics Sándor a szervezők nevében, majd megindokolta miért a BVOP előtt demonstrálnak. – Itt tölti augusztus 16-a óta szabadságvesztését egy politikai elítélt, Tátrai Miklós, volt államtitkár (a sukorói ügy egyik érintettje). A Kúria elfogadta az elsőfokú ítéletet, holott a másodfok felmentette a vádlottakat é számos eljárási hibájára mutatott rá az elsőfokú ítéletnek.


– A Veszprémi Törvényszék nyílt napot tart, tartott. Vajon ki tudott róla, tette fel a kérdést. Hány veszprémi médiumot kerestek meg, hogy hirdessék az eseményt? Hány médiumot érdekelt az esemény? S a mai demonstráció? Volt-e a Veszprémi Törvényszék által szervezett előadásoknak bármiféle vonzereje? – tette fel a válaszok nélküli maradt kérdéseket Katanics.

– Ki gondolta volna a rendszerváltást követő években, hogy a törvény előtti egyenlőségért nemsokára tüntetnünk kell – fogalmazott Kész Zoltán országgyűlési képviselő az egybegyűltekkel folytatott kötetlen beszélgetése során. – Október 23-a után pár nappal azonban mégsem lehetünk csüggedtek. Nekünk könnyebb út adatott a demokrácia felé, mint az 56-os hősöknek, de a lépéseket meg kell tennünk: áprilisban szavaznunk kell.


[fbcomments]