Közérzet · 2022.03.10.

IGAZ/HAMIS – Dezinformációk mindkét oldalon

Mitikus hősök és túlzó statisztikák: hogy igazodjunk el a háborús hírek közt, miközben mindkét fél dezinformációk sokaságával bombázza a közvéleményt? – keresi a választ a kérdésre Neuberger Eszter, a lakmusz.hu oldalán.

Sem az orosz, sem az ukrán hivatalos kommunikációt nem lehet, és nem kell kritikátlanul elfogadni. Az elsődleges céljuk gyakorta nem a tényszerű tájékoztatás, hanem az ellenállás tüzelése, az ellenség demoralizálása és a közvélemény szimpátiájának megnyerése. A hivatalos kormányzati csatornák minden üzenetét érdemes úgy olvasni, hogy észben tartjuk: ezek dezinformációk, amelyekkel a megcélzott közönséget igyekszenek megnyerni a saját ügyüknek. A háborús konfliktus kirobbanása, óta nemcsak az orosz, de az ukrán államgépezet is propaganda-üzemmódba kapcsolt. A lakosságot, a közönségüket igyekszenek megnyerni a saját ügyüknek.

Az összeállítás illusztrálja a százezres olvasottságú, dezinformációs célokat szolgáló információkat, amelyek bejárták a világot. A példákból kitűnik, hogy időnként hivatalos ukrán csatornák is terjesztenek valótlan, vagy legalábbis ellenőrizhetetlen valóságtartalmú híreket.


A független sajtó jó esetben a hivatalos forrásból származó információkat is kritika tárgyává teszi, de háborús helyzetben az ellenőrzés nem mindig lehetséges. A Facebook vagy más platformok algoritmusai ugyanis nagyrészt a világlátásunknak megfelelő tartalmakkal töltik meg a hírfolyamunkat.

Fotó: Közgazdász Online


[fbcomments]