Covid · 2021.08.23.

Idősek védelme a koronavírussal szemben

Az idősek fokozott veszélynek vannak kitéve a koronavírussal szemben – különösen azok, akik valamilyen alapbetegségben szenvednek vagy károsodott az immunrendszerük.

Mivel sokan nem idősotthonban, hanem a családjukkal vagy épp saját otthonukban élnek, ezért a koronavírus-járvány kifejezetten aggasztó lehet a családtagok számára, akik mindenképpen biztonságban szeretnék tudni szerettüket.

A következő tippek abban segítenek, hogy a tőlünk telhető legtöbbet megtegyük idős hozzátartozónk védelme érdekében a koronavírussal szemben:


  • Kövessük a hivatalos egészségügyi útmutatást a maszkviselésre és fizikai távolságtartásra vonatkozóan! Pánikra semmi ok, de jobb, ha idős szerettünk minél kevesebb időt tölt olyan helyeken, ahol magas a fertőzések kockázata.
  • A családtagok között is igyekezzünk valamelyest távolságot tartani egymástól, hogy ezzel is csökkentsük a fertőzés terjedésének esélyét. Az Alzheimer-kórral vagy más demenciával élő szerettünk számára szerencsés lehet, ha a lakás vagy ház egy kijelölt helyén tartózkodik a nap legnagyobb részében. Próbáljunk meg minél kevesebb tárgyat használni közösen.
  • Idős hozzátartozónkat most csak kevesen látogassák – és ennek megfelelően inkább csak egy személy legyen a fő gondoskodó ebben az időszakban. Aki ezt a szerepet magára vállalja, amennyire lehetséges a napjai nagy részében kerülje a találkozást más személyekkel, hogy ezzel is minimalizálja a koronavírus átadásának esélyét.
  • Továbbra is ügyeljünk arra, hogy legalább 20 másodpercig tartson a meleg vizes szappanos kézmosás. Még otthonra is azt javasolják, hogy nagyon alapos személyes higiénés szokásokat tartsunk fent mind saját magunk, mind az Alzheimer-kórral vagy más demenciával élő szerettünk esetében. Habár a meleg víz és a szappan a leghatásosabb fegyverünk a koronavírussal szemben, a kézfertőtlenítő is hasznos. Arra ügyeljünk, hogy legalább 60 százalék alkoholt tartalmazzon.
  • Töltsünk időt szabadtéren! A személyes gondoskodás mindennapos stressze mellett sok szorongást okozhat a járvánnyal kapcsolatos aggodalom is. Amellett, hogy csökkentjük a médiafogyasztásunkat, kapcsolódjunk ki a természetben. Menjünk el minden nap sétálni vagy kertészkedjünk Alzheimer-kórral vagy más demenciával élő szerettünkkel. Ha van erkélyünk vagy teraszunk, már az is felüdülés, ha a jó időben kiülünk egy kicsit a friss levegőre.

Ha a szerettünk idősotthonban él, elengedhetetlen, hogy kövessük az intézmény szabályait. A látogatások korlátozása védi a legsérülékenyebb időseket a betegségtől. Az idősotthonból történő hazaköltöztetés nem feltétlenül jó ötlet ezekben az időkben, kiváltképp, ha hozzátartozónk Alzheimer-kórral vagy más demenciával él, hiszen a gondolkodási képességeinek változása kifejezetten megnehezíti az új helyzethez való alkalmazkodást. Ehelyett szerencsésebb, ha az ápolási intézménnyel közösen kidolgozunk egy olyan ellátási tervet, ami a legfontosabb biztonsági és egészségügyi kérdésekben személyre szabott válaszokkal szolgál. Legyünk folyamatos kapcsolatban az idősotthonnal, és kommunikáljuk igényeinket, kérdéseinket a lehető legtiszteletteljesebb formában, hogy valódi párbeszéd alakulhasson ki szerettünkről ezekben a kihívást jelentő időkben is.

Képünk illusztráció.
Fotó: Getty Images


[fbcomments]