Közérzet · 2021.04.02.

Idén is a legszabadabb magyarokat keresi a TASZ

Magyarország legszabadabb embereit keresi a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ): idén ismét SZABAD-díjjal jutalmazzák azokat, akik példamutató tettekkel álltak ki azért, hogy mindannyian egy szabadabb és egyenlőbb országban élhessünk.

– Az elmúlt tizenkét hónap megviselt mindannyiunkat, kimerültek a tartalékaink – mondta Kapronczay Stefánia, a TASZ ügyvezető igazgatója. – Ilyenkor különösen nehéz egymásra figyelni, pedig a 2020-as rendkívüli évben is rengetegen dolgoztak azért, hogy szabadabb és igazságosabb hely legyen Magyarország. Az ő történeteiket keressük most, hogy erőt meríthessünk belőlük. Reméljük, hogy a példát mutató emberek ünneplése egy kis reményt hoz ezekben a nehéz hetekben!

A SZABAD-díjat a TASZ 2019-ben hívta életre, hogy elismerjék mindazokat, akik a hétköznapokban nincsenek reflektorfényben, de mindennapi teendőik mellett közös ügyeinkért, mások életének jobbá tételéért munkálkodnak.


A TASZ honlapján április 26-áig bárki felhívhatja a figyelmet ezekre az emberekre, indoklással együtt jelölheti őket a SZABAD-díjra. Közülük szakmai zsűri választja majd ki azt a tíz jelöltet, akiknek történetét a szélesebb közönséggel is megismertetik és a közönségszavazás döntősei lesznek.

A koronavírus-járvány miatt 2020-ban online kellett megtartani a második SZABAD-díjátadót, de ez nem kisebbíti a jelöltek és díjazottak cselekedeteinek jelentőségét. A szakmai zsűri díját Orosz Bernadett kapta, aki az őt ért brutális bántalmazás után a nyilvánosság elé állt, és sorstársaiért is szót emelt. A közönségdíjat Gulyás Márton és a Partizán csapata kapta, akik a funkcióját vesztett közmédia feladatát látják el kimagasló minőségű műsoraikkal – a közönségük támogatásából, a semmiből felépítve. A BOOKr Kids különdíját Kovácsné dr. Nagy Emese, a hejőkeresztúri IV. Béla Általános Iskola igazgatója kapta, aki egy olyan integrációs programot gondoz, melyben a hátrányos helyzetű gyerekek eredményesen tanulnak együtt jobb sorsú társaikkal.

– Miközben az elmúlt év bővelkedett kihívásokban, biztosak vagyunk abban, hogy voltak, akik a kihívások közepette is hétköznapi hősként álltak helyt. Szeretnénk közülük minél többeket megismerni, és abban is reménykedünk, hogy a koronavírus-járvány visszaszorulásával idén már egy igazi díjátadón, személyesen ünnepelhetjük őket – tette hozzá Kapronczay Stefánia.


[fbcomments]