Sport · 2015.07.19.

I love Balaton – Hatalmas káosz az öbölátúszáson

Hatalmas káoszról számoltak be az öbölátúszás résztvevői, információink szerint 2–3 órát is kellett hosszú sorokban a tűző napon várakozni az indulni szándékozóknak, sőt, még azoknak is, akik előzetesen regisztráltak és fizettek. A regisztrációt 8–12 óra közötti időpontra hozták előre, majd a résztvevőket a megváltoztatott úszásirány miatt busszal szállították Tihanyba, az onnan 10.30 és 13.30 óra között rajtoló rendezvényhez.

A zűrzavar miatt sokan még a regisztráció előtt feladták a „küzdelmet” és inkább távoztak, mint hogy a – fogalmazásuk szerint – csapnivaló szervezés miatt hőgutát kapjanak a napon. Sokan a rendezvény Facebook-oldalán is hangot adtak elégedetlenségüknek, egyikük így fogalmaz: „1992 óta teljesítettem, de szervezők töketlensége, a szervezetlenség miatt az egyik legrosszabb úszás lett!”


Egy másik hozzászóló szerint ez lett volna életük első úszása, de a káosz miatt az utolsó is. Csókoltatják a szervezőket, „ez volt az első és utolsó, hogy megpróbáltuk (volna), 2 óra sorban állás után közölték velünk és két gyermekünkkel (akiknek évek óta ígérjük az átúszást), hogy másfél órával a nevezés lezárása előtt már ne is próbálkozzunk … profizmus a csúcson! Várjuk a magyarázatot!”

A rendezvény szervezője, az I love Balaton honlapján 15 órakor a egy sajtóközleményt adott ki, amelyben a szervezők sajnálatukat fejezik ki a kialakult helyzet miatt, nem számítottak ekkora érdeklődésre. Fel voltak készülve a tavalyihoz képest a kétszeres indulószámra, de nem a négyszeresre, elismerik, hogy az indulóknak másfél-két órát kellett várakozniuk 35 fokos hőségben, és elnézést kérnek mindenkitől, akinek ezzel kellemetlenséget okoztak.

[stextbox id=”grey”]

Előzmények

Idén márciusban derült ki, hogy az idei öbölátúszást nem az a Németh Zsolt szervezi, aki több mint húsz éven keresztül állt az általa levédett esemény mögött. „Idén sokkal jobb lesz az öbölátúszás, mint valaha” – hirdette akkoriban weboldalán az I love Balaton, sőt, az írásuk elején nem feledkeztek meg a múltbeli rendezvények gyalázásáról sem: „Aki rendszeresen részt vett az öbölátúszáson, nyilván látta a trendeket: egyre kaotikusabb lett a szervezés, a rendezvény nem tudott megújulni, ennek megfelelően a nevezők száma is csökkent. Tavaly már olyan biztonsági problémák merültek fel, hogy a versenyt csak az I love Balaton eszközeinek a segítségével tudták lebonyolítani az akkori szervezők. Végre megint százszázalékos lesz a biztonság. Az úszás más sportágakhoz viszonyítva jóval veszélyesebb terep, ezért sokkal nagyobb óvatosságot, odafigyelést, precizitást igényel, mint eddig.” Ehhez képest a mai, első I love Balaton által szervezett „profi” öbölátúszás akkora káoszba fulladt, amilyen a rendezvény 1992-es első megrendezése óta nem volt, és még egy adalék: a rendezvény eddigi története során egyetlen baleset sem történt.

[/stextbox]


[fbcomments]