Közérzet · 2017.05.17.

HULLADÉKKOMMANDÓ – Állandó megfigyelés alatt a szemetelők

Próbaidőszakot követően elkezdi működését a hulladékkommandó, mely az illegális hulladékelhelyezők felderítésére, szankcionálására és egyfajta elrettentő szándékkal jött létre. A VHK Nonprofit Kft, a VKSZ Zrt., az önkormányzat közterület-felügyeleti csoportja és városüzemeltetési irodája fogott össze, hogy felszámolja az időnként eluralkodó áldatlan állapotokat.

Annak ellenére, hogy a városban minden adott a hulladékok szabályos elhelyezésére, a város közterületeire és a zöldfelületekre, leggyakrabban a szelektív szigetek köré halmozva sokszor kerül szemét válogatás nélkül, illegálisan.


A hulladékkommandó csoportját mozgó járőrök, városi térfigyelő rendszerek, mobil kamerák segítik abban, hogy a hulladékok illegálisan lerakókat tetten érjék, azt követően pedig szabálysértési eljárást indítsanak ellenük.

Jogos a kezdeményezés, hiszen évente 100-150 tonna hulladék kerül illegálisan parkerdőinkbe, közterületekre. Ennek begyűjtése és szállítása is tetemes összeget, tízmilliós nagyságrendet jelent.

Annak ellenére történik mindez, hogy a veszprémi lakosok évente egyszer igénybe vehetik a házhoz menő lomtalanítást, évi egy alkalommal kérhetik a veszélyes hulladék elszállítását, valamint a zöldhulladékot is elszállítja a közszolgáltató a tavaszi és az őszi időszakban is. A Kistó utca 8. szám alatt lévő hulladékudvar pedig díjmentesen vesz át 22 féle hulladékot a lakosoktól a háztartásukban keletkező mennyiségben, éves folyamatos nyitva tartási időben – áll a közszolgáltató közleményében.

Vannak olyan, térítésmentesen igénybe vehető szolgáltatások, amelyekkel a veszprémiek egy része nem él, inkább illegális megoldást választ. Emiatt olyan intézkedésekkel kell kikényszeríteni a lakosság felelős gondolkodását, ami szankcionál és elrettent.

Hosszú távon az az elsődleges cél, hogy ne a szankció miatt, hanem egyéni felelősségérzet által vezérelve vigyék a hulladékot a megfelelő begyűjtési pontra. Legyen világos mindenki számára az, hogy a megtermelt hulladékáért saját maga felel! – hangsúlyozzák a hulladékkommandó csoport tagjai.


[fbcomments]