Hosszú hétvége báránnyal és „disznólkodással”

Végre kisütött a nap is hétfőre, minden együtt volt az év első hosszú hétvégéje kellemes befejezéséhez. Merthogy az elején, szombaton, vasárnap még fagyoskodtunk egy kicsit a borús ég alatti enyhe szélben a vízpartokon, hegyekben és a vendéglők frissen beüzemelt teraszain.

Sokan elindultak a Balatonhoz az ébredező természetet látni. Alsóörsön a faluközpontban már előhúsvéti fíling várta a vendégeket, különösen a gyerekeket: báránysimogató, tojáskereső. A Balaton Riviéra Turisztikai Központ és az önkormányzat, valamint a helybeli őstermelők szervezésében volt persze „disznólkodás” és vásár is. Pálinkázgatás, kalapemelgetés a kését fenő, vidám böllérrel, Látos Sándorral, valamint a tisztelt népséget sokszorosan megnevettető Kovács Krisztián kisbíróval. Aki megéhezett, akár különleges sült kolbászt is ehetett, vagy orjalevest, de még kocsonyát is kínáltak a helyi termelők. A mediterrán ízekről híres Carpaccio étterem séfje például szárított paradicsommal és bazsalikommal bolondította meg a jellegzetesen magyar ételt. Nekem ízlett, bár az igazi magyar házikolbászt is jól sütötték Spirkék.


Miközben a szülők tömték a hasukat, a gyerekek Kinder-tojás belsőket keresgéltek a közeli parkban apró jutalmakért. Még tombolát is tartottak, a fődíjat, a bárányt, az alsóörsi lovas gazda, Vida Márió ajánlotta fel. Talán mondanom sem kell, hogy egy olyan veszprémi család nyerte, akik harmadik emeleti lakásban élnek. Garamvölgyi Merse nagyon lobbizott a szüleinél, hogy tartsák meg. A bárányok köztudottan szeretik az erkélyeket, de ha mégsem, akkor biztosan találnak számára egy jó kis falusi udvart, amely éppen ilyen élő fűnyíróra vár.


[fbcomments]