Közérzet · 2022.11.22.

HORVÁTORSZÁG – Jövőre határellenőrzés nélkül a tengerre

Január 1-jétől ellenőrzés nélkül utazhatunk a tengerre, amennyiben az Európai Unió illetékes tanácsa december 8-án megszavazza Horvátország teljes körű részvételét a schengeni övezetben. Horvátországban ekkor bevezetik az eurót is.

A schengeni övezet a világ legnagyobb szabad utazási övezete. Jelenleg 22 uniós ország vesz részt benne, valamint négy társult EU-n kívüli ország (Norvégia, Izland, Svájc és Liechtenstein). Írország fenntartja a belső határellenőrzést.

Horvátország négy év alatt teljesítette a belépési kritériumokat, Románia és Bulgária 11 éve küzd ezért a státuszért. Erre célozhatott Margaritis Schinas, az Európai Bizottság alelnöke, amikor kijelentette: „Eljött az ideje annak, hogy Bulgária, Románia és Horvátország teljes jogú schengeni taggá válhasson, amihez joguk van. Az ezzel kapcsolatos folyamatos késlekedés azzal a veszéllyel jár, hogy elidegeníti ezeknek az országoknak a polgárait éppen olyan időszakban, amikor Európának össze kell fognia. A kibővített schengeni övezet erősebbé teszi az EU-t mind belül, mind globális szinten.” Hollandia és Ausztria ezzel szemben fenntartja aggályait a schengeni bővítést illetően. A horvátok abban bíznak, hogy őket a másik két országról leválasztva bírálják el december 8-án. A hírek szerint a miniszterek Bulgária és Románia belépését egyetlen határozatban, Horvátországét pedig külön fogják megvizsgálni. Az Európai Parlament már zöld utat adott: most még az EU Bel- és Igazságügyi Tanácsának kell rábólintania.


A mediterrán ország az EU-nak már 2013 óta tagja, de eddig még határellenőrzésen kellett átesniük azoknak, akik beléptek a területére. A magyaroknak ugyanakkor már eddig sem volt szükségük útlevélre, elegendő volt a személyi igazolványt felmutatni. Kedvező döntés esetén a szárazföldi és tengeri határokon január elsejével megszűnik az ellenőrzés, a reptereken pedig március 26-án függesztik fel.

Déli szomszédunk gazdasága egyébként abszolút be van kötve az eurozónába. A lakosság euróban takarékoskodik, és abban adósodik el. A turisták 70 százaléka az EU-ból érkezik az országba, kereskedelmének kétharmadát is európai országokkal bonyolítja. Horvátország az eurozóna huszadik tagja lesz. Ha gyors számvetést készítünk, az EU tagállamok közül már csak Magyarország, Románia, Bulgária, Lengyelország, Csehország és Svédország nem vezette be az eurót.

Horvátországban már az ősszel minden bolti számlán feltüntették euróban is, hogy mennyit fizettünk, és a polcokon is kiírták euróban az árakat. A turizmusban, az ingatlanpiacon meg hagyományosan devizában számolnak, többek között az infláció miatt.

A kép egy horvátországi határátkelőn készült. Fotó: jutarnji.hr


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

[fbcomments]