Gazdaság / Egyéb · 2023.01.16.

Horvátország: Hamis euró bukkant fel

Január 15-től már csak euróval lehet fizetni Horvátországban. A kuna bevonult a történelembe, de a bankok még egész évben átváltják. A rendőrség figyelmeztet, csalók hamis euró terítésével próbálkoznak.

A horvát csalóktól származó hamis 50 eurósok Magyarországon, Szlovéniában, Olaszországban, sőt Nagy-Britanniában is megjelentek Horvátországon kívül – számolt be rendőrségi forrásból a jutarnji.hr. Ócska hamisítványokról van szó, amatőrök, pitiáner bűnözők próbálkozásáról, akik tíz évvel ezelőtt üzemelték be Bjelovaron az illegális pénznyomdát. Abból is látszik, mennyire amatőrök voltak, hogy 30 százalékkal olcsóbban adták az eurót az aktuális árfolyamnál. Gyorsan lebuktak, a rendőrség 149 ezer hamis eurót foglalt le náluk.

hamis euró, Horvátország: Hamis euró bukkant fel
Forrás: jutarnji.hr

A boltban, taxisnál most feltűnt hamis euró más forrásból származik. Filmforgatási kellék lehet, ugyanis azt írja rajta apró betűkkel, hogy: „Souvenir production”, illetve „This is not legal it is to be used for motion props” – adta hírül a horvát index hírportál.


Ilyen játék 10 euróssal fizetett Nova Kapelan valaki a boltban. Slavonski Brodban pedig ugyancsak hamis euró került elő egy taxistól, akinek ezzel fizette a fuvart valaki. A horvát rendőrség ezért figyelmeztette az euróval most ismerkedő lakosságot, hogy figyelmesen nézzenek meg minden bankót.

A horvát nemzeti valutát, a kunát január 15-ével kivonták a forgalomból. A horvátországi bankok és a posta azonban év végéig még átváltják. Utána pedig még három évig befogadja a Horvát Nemzeti Bank.

hamis euró, Horvátország: Hamis euró bukkant fel

Ezentúl csak eurót fogadnak el hivatalos fizetőeszközként déli szomszédunknál, ami várakozások szerint nagyban megkönnyíti majd a turisták dolgát. A pénzjegykiadó automaták egyelőre 10 és 20 euróban adják ki a kért összeget, 50 euróst április 1-jétől válthatunk, 100 euróst majd csak azokon a helyeken lehet automatából kiváltani, ahol a bankok úgy ítélik meg, hogy szükséges lehet.

A forgalomból kivont fémpénzből eddig 2600 tonna gyűlt össze kaszárnyákban felhalmozva, ez körülbelül a fele annak, amire számítanak. Vélhetően sokan megtartják emlékbe az aprót, annál is inkább mert nagyon szerethető, Horvátországban honos növény- és állatmotívumok díszítették. A tervek szerint az összegyűjtött aprót beolvasztják, a papírkunát ledarálják és újrahasznosítják.

Már csak euróban lehet fizetni Horvátországban. A kuna bevonult a történelembe. Fotók: Pixsell


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

[fbcomments]