Covid / Életmód · 2021.04.20.

Horvát szigetek: COVID free zone

A Balaton első számú konkurenciája, a horvát tengerpart turistacsalogató akcióba lendült. Mivel a szigeteken sokkal kisebb a vírusjárvány, mint a szárazföldön, a horvát minisztérium kiadta a jelszót: Horvát szigetek – COVID free zone.

Az éppen aktuális vírushelyzetről a szigeteken hamarosan naprakész adatokat olvashatnak a turisták. Pillanatnyilag az a helyzet, hogy a megyék átlagos vírusfertőzöttségét mutatják a térképek a szigeteken is, ami megtévesztő. Valójában sokkal kevesebb a fertőzött a szigeteken, mint a szárazföldön – adja hírül a Jutarnji list. Elképzelésük szerint koronavírus-mentes övezetté nevezhetnék ki a szigeteket, úgynevezett COVID free zone-ná.

A horvát szigetvilág második legnagyobb a Földközi-tengeren, 78 szigetből és 524 miniszigetből áll. Különösen népszerűek a vitorlázók körében, de azok is előszeretettel választják valamelyik dalmát szigetet, akik szeretnék megérezni az igazi tengerélményt. A horvát tengerparti szálláshelyek legalább egyharmada itt található, érthető tehát, hogy szeretnék COVID free zone-ná nyilvánítani.

A horvátok abban reménykednek, hogy a brit turisták megmentik a szezont. Ehhez az kellene, hogy Nagy-Britannia levegye Horvátországot a vörös listáról, amin jelenleg van. A vörös és a sárga kategóriába sorolt országokból Nagy-Britanniába visszatérőknek karaténhotelben, vagy otthoni elkülönítésben kell tölteni tíz napot. Horvátországban kissé csökkent a fertőzöttek száma az április 18-i adatok alapján, de korántsem megnyugtató a helyzet. Gőzerővel oltanak, előreveszik a turizmusban dolgozókat.

Horvátországban egyébként eddig már 12 000 Stay safe in Croatia jelvényt kiosztottak azoknak a szálláshelyeknek, szolgáltatóknak, ahol minden lehetséges óvintézkedést megtettek a vendégek vírusfertőzés-mentes tartózkodásáért. Beleértve a felvett oltást és a jelképes összegért igénybe vehető tesztek rendelkezésre állását is a vendégek részére.

Hozzászólások

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be először a facebook fiókjába egy másik böngészőlapon!