Közérzet · 2023.02.02.

HORVÁT NÉZŐPONT – „Orbán tisztogat a hadseregben”

„Orbán tisztogat a hadseregben, a tábornokokat is elküldi! Mindezt az oroszok miatt – vagy önmaga miatt!?” – ezzel a címmel közöl hosszabb cikket a horvát Jutarnji list internetes hírportálja.

„A miniszterelnök a tábornokoktól az alezredesekig mindenkit megcéloz. Az ellenzék azt állítja, hogy az autokrata miniszterelnök bővíti hatalmát” – összegzi bevezetőjében a cikkíró a lényegesnek gondoltakat. A továbbiakban furcsa folyamatnak nevezi az utóbbi idők legnagyobb tisztcseréjét a magyar hadseregben. Orbán tisztogat – fogalmaz.

A horvát jutarnji.hu jelzi, hogy a változásokat, amikről korábban csak nem hivatalos információk láttak napvilágot, hétfőn hivatalosan is megerősítette Szalay-Bobrovnickzy Kristóf magyar honvédelmi miniszter.  „A Bloomberg szerint az elbocsátott tisztek teljes száma még nem ismert, de a becslések több száz tisztről szólnak. Az a benyomásom, hogy a magyar honvédség teljes vezetésében tisztogatást hajtanak végre, hiszen a legfelsőbb tábornokokat is lecserélik, és ez egészen az alezredesi szintig megy” – fogalmaz a horvát cikkíró.


Orbán ott szilárdítja meg a hatalmát, ahol eddig nem

A Bloomberg hírügynökségre hivatkozva ellenzéki politikusokat idéz a cikk, akik úgy látják, „a magyar hadseregben zajló ’reform’ célja az ország nyugati történelmi orientációjának gyengítése.” Megjegyzik: „Orbán Viktor az orosz diktátor egyik utolsó politikai barátja Európában. A magyar ellenzék attól tart, hogy a fegyveres erőkben bekövetkezett változások valódi célja a szűrés és az autokrata Orbán Viktorhoz hű fiatal tisztek előléptetése.”

Orbán tisztogat, és ezzel most ott szilárdítja meg a hatalmát, ahol eddig nem – a hadseregben. „Orbánnak és pártjának, a Fidesznek 2010 óta sikerült befolyást szereznie az igazságszolgáltatás, a média és az egyetemek felett, és megvalósítani az úgynevezett illiberális demokráciát, amely alapvetően a diktatúra egyik formája” – vélekedik a horvát internetes hírportál.

Szalay-Bobrovnickzy honvédelmi minisztert is idézik, aki azt állítja, hogy nincs titkos programjuk. Csupán arról van szó, hogy „a honvédségben be akarják vezetni a meritokráciát és a versenyt”. Persze, nem is mondhat mást, így a Jutarnji, „hiszen nagyon szokatlan lenne, ha Magyarország védelmi minisztere nyilvánosan beismerné, hogy a miniszterelnök, vagyis a kormánypárt befolyásának növelése érdekében visznek végbe tömeges váltást a hadseregben”.

A továbbiakban a horvát internetes hírportál ismerteti a miniszterelnök által a múlt héten aláírt rendeletet. Eszerint a honvédség megválhat minden 25 éves gyakorlattal rendelkező, illetve a 45. életévét betöltött katonától. A Bloomberg szerint azért is furcsa az agresszív nyugdíjazása a képzett, magas rangú katonáknak, mert úgy tudni, hogy jelenleg is nyolc-tízezer betöltetlen pozíció van a magyar hadseregben.

Fotó: Magyar katonák. Orbán Viktor ott is megerősíti a hatalmát, ahol eddig nem? (jutarnji.hu / Ferenc Isza / AFP)


[fbcomments]