Közérzet / Életmód · 2015.10.02.

Horgony a stresszáradatban

A pszichoterápia kifejezés sokakban még ma is viszolygást kelt, talán mert a lassan oldódó tévhit szerint, aki pszichiáterhez jár, azt „bolondnak” tartják, megbélyegzik, hiszen a „normális” ember meg tudja oldani önmaga a problémáit barátok és a család segítségével. A tény viszont az, hogy felgyorsult világunkban egyre többször és egyre többen kerülnek olyan lelki válságba, amikor szakemberre van szükségük, aki segít leküzdeni a nehézséget.

Nem elég a lelkizés a jó barátokkal, amikor a lelki trauma már testi tüneteket okoz, amikor a hosszan tartó stressz vagy a pánikbetegség hatására kimutatható elváltozások keletkeznek valamelyik szervünkben (gyomor-bélrendszeri, allergiás jellegű vagy akár daganatos, illetve szív- és érrendszeri betegségek).

Nem segít az ember gyerekén ugyanis a barátok egyik legtipikusabb hozzáállása, amikor panaszunkra reagálva elkezdik sorolni, hogy nekik még nálunk is több bajuk van. A pszichoterápia akkor is szükséges lehet, amikor csak lelki tüneteink vannak. A leggyakoribb jelzés a depresszió és a szorongás megjelenése. Ilyenkor ajánlatos minél előbb szakembert felkeresni, hiszen megvannak a technikái annak, hogyan lehet leküzdeni ezeket a nehézségeket, amelyek igencsak próbára teszik az ember testét és lelkét. Többek között ezekből a relaxációs tréningekből tart bemutatót október 3-án, szombaton 13.30-tól 17.30-ig a veszprémi Horgony Alapítvány a Kolostorok és kertek völgyében a lelki egészségért szervezett nyílt napon. Lesz kreatív zene és kutyaterápiás foglalkozás, relaxációs tréning, egészségügyi szűrés és tesztek, szakemberektől lehet tájékozódni a betegségekkel kapcsolatban. Kiállítást tartanak továbbá a betegségekkel élők festményeiből, kreatív foglalkozásokon készült tárgyaiból.

A Horgony Pszichiátriai Betegekért Alapítvány 2006-ban jött létre a közösségi pszichiátriai ellátás segítése céljából – tudtuk meg dr. Balczár Lajos főorvostól, az alapítvány kuratóriumának elnökétől. Sok olyan csoportfoglalkozása, tréningje van az alapítványnak, amelyek kiegészítik a nappali ellátást.

Dr. Balczár Lajos: Mértéktartó számítások szerint is a lakosságnak csaknem az egyharmada szenved lelki betegségben

Dr. Balczár Lajos: Mértéktartó számítások szerint is a lakosságnak csaknem az egyharmada szenved lelki betegségben

Kérdésünkre, hogy miért nehezebb még ma is kimondani, ha pszichiáterhez megy az ember, és teszem azt, nem szívgyógyászhoz, a főorvos azt válaszolta, jórészt az ismeretek hiánya okozza ezt a megbélyegzést, illetve az a körülmény, hogy még napjainkban is misztikum lengi be a lelkinek mondott problémákat. Holott mértéktartó számítások szerint is a lakosságnak csaknem az egyharmada szenved lelki betegségben. Felgyorsult világunk csak tovább ront ezen a helyzeten, hiszen iszonyatos információáradattal és alkalmazkodási, megfelelési kényszerrel kell megküzdenünk nap mint nap, otthon és a munkahelyen. Mókuskerékben élünk – szokták mondani. A pszichoterápia segíthet megismerni önmagunkat, tisztázni a nehézségeink, elakadásaink gyökereit és megtanít szembenézni ezekkel, elősegítve ezzel a változást. Mert vannak olyan élethelyzetek, amikor egyértelmű, hogy váltani kell, például munkahelyet. Az egyik legnagyobb stresszforrás ugyanis a munka, a teljesíthetetlen célkitűzések, a teljesíthetetlen terhelések.

Dr. Balczár Lajos főorvos és a Horgony Alapítvány munkatársai szeretettel várják az érdeklődőket október 3-ai és október 9-ei rendezvényükre egyaránt. Október 3-án relaxációs tréningeket tanulhatunk, illetve tájékozódhatunk a Horgony Alapítvány munkájáról és egyáltalán a lelki bajokról a Kolostorok és kertek völgyében. Október 9-én jótékonysági koncertet szervez az alapítvány a lelki egészségért a Hangvillában. Fellépnek Tóth Réka (zongora) és zenész barátai: Angelo Villari (zongora), Hanna Mikschicek (fuvola) és Theresa Maier (fuvola). A hangverseny este fél hétkor kezdődik.


[fbcomments]