Közérzet · 2018.06.28.

HOPPÁ! – Örökbefogadó meleg pároknak is jár a gyed

Korábbi álláspontját megváltoztatva Budapest Főváros Kormányhivatala végül mégis utalja a gyermekgondozási díjat egy meleg férfinak, akinek bejegyzett élettársa nemrégiben gyermeket fogadott örökbe – közli a jogaszvilag.hu, hivatkozván a Háttér Társaság közleményében foglaltakra.

A bejegyzett élettársi kapcsolat közel tíz éve része a magyar jogrendnek, a hatóságok számtalan esetben mégis zavarba ejtő tudatlanságról tesznek tanúbizonyságot – kommentálta a kormányhivatal eljárását Dombos Tamás, a Háttér Társaság jogsegély-szolgálatának munkatársa, hozzáfűzve: gyakorta az érintettek tájékozottságán és kitartásán múlik, hogy tudják-e jogaikat érvényesíteni.


Gyakran az érintettek sincsenek tisztában vele, hogy milyen széleskörű jogokat adnak már ma is a jogszabályok a gyermeket nevelő azonos nemű pároknak. Teljesen jogos igény, hogy megszűnjön a jogszabályi diszkrimináció és a gyermeket mindkét azonos nemű szülőjéhez jogi kapcsolat fűzze, amellyel a fenti jogértelmezési probléma is elkerülhető lett volna – mondta Dombos Tamás.

Bővebben itt olvashatnak a témáról.


[fbcomments]