Közérzet · 2020.08.18.

HOMÁLYBAN – Szerb–magyar kormányzat közeli Elios-biznisz

Ha nagy a sötétség, jöhet a közvilágítás – mondja tényfeltáró riportjában Mladen Savatović, a szerbiai N1 riportere –, de miután az elmúlt években kiírt 24 szerbiai közvilágítási pályázat közül kettő híján mindet a magyar Elioshoz kötődő ugyanaz a cégcsoport nyerte, 2018 novembere óta homályba vesznek a nagy üzlethez kötődő adatok.

Az Elios Magyarország képviseleteket nyitott Szerbiában, és azóta szerb cégekkel közösen szerzi meg a megbízásokat. Ezek közé tartozik Ana Brnabić szerb miniszterelnök korábbi munkaadójának, Mark Crandallnek a cége is, mondta Ana Ćurić, a BIRN újságírója, aki emlékeztetett arra, hogy azokról a magyar cégekről van szó, amelyeket az Európai Bizottság is vizsgált korrupciós ügyek miatt, és érdekütközést, illetve több más szabálytalanságot is feltárt. A tényfeltáró videó rávilágít az országhatáron átívelő Elios-üzlet homályos hátterére.


Tiborcz István egykori cégével, az Eliosszal (a Resalta, Esco Elios, U Light és Keep Light társaságokkal igen változatos kombinációkban együttműködve) a közvilágítás korszerűsítésére kiírt 24 közbeszerzési eljárás közül 22-t megnyert, mintegy 50 millió euró értékben – írja a BIRN (Balkáni Oknyomozó Hálózat) független tényfeltáró szervezet.

szerbiaidovonal

A magyar és a szerb hatóságokkal jó kapcsolatot ápoló cégek a közelmúltban további 15 millió euró értékben újabb közvilágítási szerződéseket írtak alá Beočin, Óbecse, Bogatić, Jagodina és Kruševac önkormányzatával is. A korábbi jól bevált gyakorlat mentén a csoport szinte verseny nélkül nyeri az újabb pályázatokat, kiütvén a nyeregből a versenytársakat, mert a pályázati kiírások olyan feltételeket tartalmaznak, amelyeket csak az Elios vagy a hozzá kapcsolódó cégek tudtak teljesíteni, írja a lap.

azerbiakapcsolat

Beszámolt arról is, hogy a szerb üzletemberek szoros kapcsolatban állnak Orbán Viktor magyar és Ana Brnabić szerb miniszterelnökkel, valamint Aleksandar Vuč szerb elnökkel. A lap szerint kiváló üzleti kapcsolatokat ápolnak Erdei Bálinttal, Tiborcz István korábbi üzleti partnerével, az Elios szerbiai leányvállalatának résztulajdonosával is. A nagy üzletben résztvevő szerb cégek és személyek nevét is közreadják.

Az N1 riportjából kiderül, hogy Szerbiában sem fényesebb a helyzet, amikor a közérdekű adatokat próbálják kipréselni az illetékesekből. A BIRN kérte a Közéleti-Privát Partnerségi Bizottságától, hogy tegye lehetővé számukra a betekintést azokba a közvilágítási projektekkel kapcsolatos dokumentumokba, amelyek alapján a megbízásokat Szerbiában a magyar és a szerb kormányzathoz közeli cégek nyerik el.

A hazai történet jórészt ismert: sorozatban kezdtek közvilágítási pályázatokat kiírni, amelyek közül több tucatnyit nyert el Tiborc István cége, az Elios. Azóta a nagy üzletről tényfeltáró írások sokasága jelent meg, majd az Orbán-család érintettsége miatt Orbán Viktor veje eladta a cégben birtokolt részesedését. Azonban amikor megalapították a szerbiai leányvállalatukat, szerb üzleti partnereivel együtt részvényese volt az Eliosnak, amelynek résztulajdonosa jelenleg is Erdei Bálint, Tiborcz korábbi eliosos üzlettársa.

[stextbox id=”grey”]Az OLAF – az EU csalás elleni hivatala – 2015-ben vizsgálatot indított 35, az Elios által megnyert pályázat ügyében. A korrupcióellenes EU-szervezet súlyos szabálytalanságokat és összeférhetetlenséget állapított meg, a céget fedező magyar kormány pedig a botrány csillapítása végett úgy döntött, hogy inkább lemond az Elios által elnyert közbeszerzésekre szánt 13 milliárd forintnyi uniós finanszírozásról, vagyis inkább a magyar adófizetők pénzéből fedezik ezt az összeget. Erre kitérnek a szerb riportok is, ugyanis a nagy üzlet költségei az érintett szerb önkormányzatokat terhelik.[/stextbox]


[fbcomments]