Covid / EKF / Kultúra · 2023.03.06.

HOLTSZEZON: Makai Máté metaverzuma

Posztapokaliptikus világban járunk, agymosott, betáplált érzésekkel működő emberek között. Járványok, háborúk pusztítanak. Robotok teljesítik a kívánságokat. Akinek etikai, viselkedési problémái akadnak, az kilóg a sorból. Mi ez, sci-fi, vagy a jövő már megérkezett? A Holtszezon vendége volt Makai Máté.

A fiatal veszprémi íróval Az Atlantis felemelkedése című könyvéről a Holtszezon irodalmi fesztiválon Szabó B. Eszter beszélgetett a Fügében. A Black Mirror (Fekete tükör) sci-fi-tévésorozat világához hasonlította Makai Máté metaverzumát. Ezt az asszociációt a szerző is megerősítette. Azt mondta, erőteljes technikai rodeó íródik rá szereplői életére. Bár disztópikus szövegeiben nyilvánvaló a jövőorientáltság, de nincsenek olyan kérdések, amelyek valamilyen formában már ne léteznének. Például az eutanázia, ami nagyon megosztó, szélsőséges véleményeket vált ki. De tetszik, nem teszik, adódik a kérdés, hogyan ússzuk meg az unalmat, a depressziót, ha netalántán „örök” életre kell berendezkednünk? Vagy esetleg orvosi segítséggel törlik a memóriánkat és újrainstalálják?

Makai Máté, HOLTSZEZON: Makai Máté metaverzuma
Bár disztópiát ír, de mintha a saját generációjával beszélgetne, az őket kínzó kérdéseket teszi fel

Horrorisztikusan hangzik, azonban a Covid idején kicsit bele is tanulhattunk ebbe a horrorba. Mondhatnánk úgy is, hogy a sci-fi-író kezére játszottak a járványban megtapasztaltak. Az a bezártságban töltött időszak előrevetítette egy lehetséges posztapokaliptikus világ képét, amelyben a normálisan viselkedő ember tűnik furcsának még a családja szemében is, de pláne a társadaloméban. Két novellája is a Covid idején játszódik, de igazából át van emelve egy szélesebb dimenzióba.


Nem csak disztópia az amit ír, de érzésünk szerint generációs próza is. Az Y generációt, az 1980-as és a 90-es években születetteket kínzó kérdéseket teszi fel. Azét a generációét, amelyik már szabadságban nőtt fel, mégsem találja az útját. Tanácstalanok, pedig meghatározó személyiségek is lehetnének. Egy új kultúrát képviselnek, ami néha rémísztő, de hát ez mindig is így volt. Az idősebbeket mindig is kiakasztják a fiatalok a maguk világlátásával. „Civilizációs kérdéseink visszhangoznak a szakadék széléről, ahol maszk nélkül meglepően jó a levegő” – olvasható könyve, Az Atlantis felemelkedése fülszövegében.

Makai Máté író, újságíró 1986-ban született Veszprémben, itt járt a Botevba, utána a Vetési-gimnáziumba, majd a budapesti ELTE BTK-ra. Jelenleg Szentendrén él. Egy divatmárka menedzselésével foglalkozik, amatőr rockzenész. Nézzétek meg a vele készült videónkat is, amelyben a veszprémi kötődéseiről és a rockzenéről kérdeztük.

Megtudtuk, az első kötetében, a Koriolán dala címűben dolgozta fel a veszprémi élményeit. Ez a második kötete, az Atlantis már egy egészen másik világ. De a készülő regényében ismét visszatér a Balaton-felvidékhez, legalábbis gondolatban. Ami pedig a rockzenét illeti, azt mondta: energiát ad az íráshoz.

Vezető képünkön: Makai Máté erősen kötődik Veszprémhez, a Balaton-felvidékhez. Fotók: Hujder Balázs


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

[fbcomments]