Aláírás rövid / Közérzet · 2015.06.28.

HOLOKAUSZT — Szembesülés a múlttal

1944. június 19-én kiürítették a gettót, és az odazárt több száz zsidó származású veszprémi polgárt haláltáborokba hurcolták. A 71 évvel ezelőtti népirtásra ünnepi rendezvényen emlékeztek  a résztvevők.

Az áldozatok és az egykori hitközség emlékét megőrizni hivatott Budapest úti Kapunál a veszprémi zsidó iskola történetét elevenítette fel Mann Lotti, a Dózsa iskola végzős diákja. Porga Gyula polgármester ünnepi beszédében elismerte: a város régi adósságát törlesztette azzal, hogy tavaly átadta azt az emlékművet, amely örök mementója a 71 éve halálba küldött veszprémi polgárok sokaságának. Nekik – hangsúlyozta a polgármester – nem adatott meg, hogy válasszanak élet és halál között. Nekünk, ma élőknek, van lehetőségünk arra, hogy tanuljunk a múltból, hiszen a jövő közös felelősségünk. Ezért kell emlékezni, szembesülni közös múltunkkal.

DSC09635

Porga Gyula polgármester ünnepi beszédében elismerte: a város régi adósságát törlesztette azzal, hogy tavaly átadta azt az emlékművet, amely örök mementója a 71 éve halálba küldött veszprémi polgárok sokaságának

A szónoklat után a jelenlévők elhelyezték koszorúikat a Kapunál, majd a Budapest út másik oldalán folytatódott az ünnepség. Máthé Éva, a helyi zsidó hitközség vezetője elmondta: a majdnem száz évig álló, 1865-ben átadott zsinagóga valaha a város kereskedelmi központjában állt. Átvészelte a nagy cserháti tűzvészt is, a város átalakítását viszont már nem: 1974-ben beépítették az akkori szénbányatröszt épületébe, amely ma irodaházként működik. Máthé Éva méltatta, hogy tavaly óta Hoffer Árminnak, a zsidó iskola jeles tanárának nevét viseli az épülettel szembeni sétány. Elmondta azt is: az utolsó igazgató, dr. Kun Lajos rabbi és felesége egyike volt azoknak, akiket innen deportáltak, és akik soha nem jöttek vissza.

DSC09685

A Mártírok úti zsidó temetőben dr. Verő Tamás főrabbi mondott beszédet

Az egykori gettó falán lévő emléktáblánál a résztvevők elhelyezték virágaikat, majd a megemlékezés a Komakút téri emléktáblánál folytatódott, végül dr. Verő Tamás főrabbi beszédével és közös imával a zsidó temetőben ért véget.


[fbcomments]