Kultúra · 2016.01.14.

Hölgy olvasókra vadászva

Hol a határ gyötrő kín és édes szenvedés között? A szív titkai nem maradnak örökké rejtve. Izgalmas, erotikus és magával ragadó. Ilyen szenzációhajhász és bombasztikus címlapfeliratokkal reklámozzák lektűrjeiket a kiadók.

A szürke ötven árnyalata igazi erotikus hullámot indított el a könyvkiadásban. A kiadók egymással versengve, a portékájukat az egekig magasztalva próbálják felhívni a lehetséges olvasók figyelmét ezekre a fogyasztási cikkekre – amelyeket semmiképpen nem neveznék irodalomnak.


A KSH 2010-ben végzett felmérése szerint hazánkban kétszer annyi nő olvas, mint férfi, úgyhogy jó szimattal döntöttek a kiadók a hölgyeket megcélzó erotikus szórakoztató „irodalom” megjelentetése mellett.

P1010773

„Grace hiába tudja, hogy veszedelmes, amit Jonathan Huntington iránt érez, minden vele töltött nappal erősödik a szerelme. De vajon mit érez a férfi? Valóban olyan rideg, mint amilyennek mutatja magát? Tényleg csak a készséges játékszert látja a lányban? Amikor Grace megpróbálja rákényszeríteni a férfit, hogy színt valljon, bekövetkezik a katasztrófa…” „Létezik egy exkluzív társkereső klub, amely borsos tagsági díj ellenében garantálja, hogy bárki számára megtalálják a tökéletes partnert. Nagy reményekkel ide jelentkezik Jonas Faraday, a jóképű, sikeres üzletember és szexmániás nőbűvölő, aki azt tekinti legfőbb küldetésének, hogy minden nőt, akit ágyba visz, eljuttasson a csúcsra.”

Hazánkban biztosan rengeteg olyan hölgy él, aki libabőrös lesz az ilyen és ezekhez hasonló mondatokat olvasva, és beindul a fantáziája. Azt, hogy mekkora példányszámban fogynak ezek az „árucikkek”, nem sikerült kinyomoznom, mindenesetre sokatmondó, hogy a két legnagyobb könyvhálózat közül az egyiknek a honlapján olvasható a Top 99 erotikus című lista, amelyet ebben a pillanatban A szürke ötven árnyalata írónőjének legújabb bestsellere vezet. El sem tudom képzelni, hány címet adtak ki az utóbbi pár évben, ha csak a toplistán 99 szerepel.

Én mindenesetre Benedek Elekre hallgatok, aki szerint „az olvasás művészetének első alaptörvénye: olvassunk jó könyveket.”


[fbcomments]