Egyéb · 2021.09.11.

Hogyan szavazzunk az előválasztáson – online?

A miniszterelnök-jelöltre az előválasztáson bárki, bárhol szavazhat, online is, függetlenül attól, hogy mi a hivatalos lakcíme. Az egyéni jelöltekre viszont mindenki csak a saját választókerületében szavazhat. Itt nincs átjelentkezési lehetőség, mint a hivatalos országgyűlési választáson.

Egy kicsit a régi lottósorsolásokat idéző hangulatban dőlt el az előválasztás képviselő-jelöltjeinek sorrendje, amely a következő lett:

1. Karácsony Gergely
2. Márki-Zay Péter
3. Fekete-Győr András
4. Dobrev Klára
5. Jakab Péter


Nagyon fontos, hogy mindenki csak egyszer szavazhat, tehát ha valaki már szavazott például a miniszterelnök-jelöltre bárhol, ahol kedve volt; a saját körzetében nem szavazhat már az egyéni jelöltre, mert a rendszer azt nem tudja külön kezelni és csak azt látja, hogy az illető már voksolt.

Az elovalasztas.hu-n is lehet majd online szavazni, teljesen új módszerrel.

Magyar György, a Civil Választási Bizottság elnöke a Szeged Televíziónak elmondta, nagyon fontos, hogy az előválasztáson online is lehet szavazni. Kiemelte, a voksolás előtt, szeptember közepétől regisztrálni kell az oldalon, ehhez stabil internetre és videokamerára is szükség lesz. A regisztráció végén mindenki egy QR-kódot kap, amely segítségével adhatja le szavazatát szeptember 18. és 26. között. Ebben az időszakban szavazhatunk a miniszterelnök-jelöltre és az egyéni jelöltekre. Az egyéni jelöltek közül az győz, aki a legtöbb szavazatot kapja.

A miniszterelnök-jelöltek esetében, ha az első fordulóban egyikük sem szerzi meg a szavazatok több mint 50 százalékát – ami egyébként szinte biztosra vehető –, akkor második fordulót tartanak, október 4-e és 10-e között. Itt már csak a 3 legtöbb szavazatot kapott jelölt közül lehet majd megválasztani Orbán Viktor kihívóját a jövő április országgyűlési választásra.

Kép forrása: civishir.hu


[fbcomments]