Hasznos · 2023.02.15.

Hogyan érdemes választani a horgászbotok között?

A különféle bottípusok közötti választás kérdésében egyre inkább a bőség zavarában találhatja magát az, aki épp aktív keresésben van. Kérdések tucatjai merülhetnek fel, úgyhogy nem árt tisztázni néhány dolgot. Ahhoz, hogy könnyítsünk kicsit a dolgon, ebben a cikkben összefoglaljuk a lényeges tudnivalókat. Bízunk abban, hogy meg tudjuk alapozni a tudatos döntéshozatalt.

Az elsődleges tényező, amikor választani kell

Ha képletesen szólva nem a gombhoz akarjuk varrni a kabátot, akkor mindig a választott horgász módszer alapján érdemes botot keresni. Ellenkező esetben nagy a valószínűsége, hogy a pálca képességeit csak korlátozottan tudjuk kiaknázni.

Ez legyen a vezérelv, amikor például a Damil.hu horgászbot kínálatát nézzük. A gyártók ugyanis hasonlóképp gondolkoznak és fejlesztenek. Nekik is érdekük, hogy a lehető legjobb mértékben kiszolgálják a horgászok igényeit.


Hogy melyik módszer passzolhat hozzánk leginkább? Ez függ a kiszemelt víztípustól, a fogni kívánt halaktól és az egyéni érdeklődéstől is. A válasz ezek közös metszetében lesz valahol. Persze nem árt ismerni a választható opciókat is.

Ezek a horgászbotok a legkelendőbbek mostanság

Ha tennénk egy látogatást szinte bármelyik horgásztó partján, a legtöbb bottartó állványon feeder vagy bojlis pálcákat látnánk. Amennyiben békés halakra történő peca a kérdés, manapság ez a két típus a legnépszerűbb.

Szintén a békés halas pecák gyakorta keresett eszközei a bolognai, a rakós, a spicc, vagy a match botok is. Utóbbiak inkább akkor jelenthetnek nyerő választást, ha úszós módszerrel vennénk üldözőbe a keszegeket, pontyokat és kárászokat.

Rablóhalas pecákhoz minden bizonnyal a pergető botok a legkedveltebb változatok. Persze harcsára pályázva kimondottan a harcsás darabokat érdemes keresni. Gyerekeknek a gyerkőc szettek, míg a kezdők számára akár a teleszkópos modellek is sikert hozhatnak.

Horgászbot keresésénél az alábbiakra is hasznos odafigyelni

Ha megvan a módszer, adott a hozzá passzoló horgászbot, akkor tovább is lehet szűkíteni a szóba jöhető darabok skáláját. Például a bothossz alapján, aminél úgy érdemes gondolkodni, hogy milyen hosszúsággal tudunk könnyen bánni, egyúttal megdobni a kívánt távokat?

Hasonlóképp fontos tényező a dobósúly tartománya, már csak amiatt is, mivel segít feltérképezni, hogy egy erősebb vagy finomabb darabot szemeltünk-e ki. Egyénileg javasolt tehát arra gondolni, hogy a preferenciáinkhoz melyik stílus passzolhat inkább.

Nézzük meg a karakterisztikát, a maximális terhelhetőséget, az orsótartó pozícióját, a gyűrűk számát és anyagát, no és persze a gyártó kilétét is! Ezek együttesen iránytűként segíthetnek abban, hogy tényleg a lehető legjobb opció mellett sikerüljön dönteni.


[fbcomments]