Közérzet · 2023.03.28.

HIÁNYSZAKMA – Várólista, mint az orvosnál

Hosszabb a várólista a burkolónál, mint a mágneses rezonanciára, és meglehet, a hiányszakma több pénzt hoz a konyhára, mint az orvosi praxis. Ilyenkor, tavasszal, amikor hirtelen mindenkinek eszébe jut, hogy újra kellene burkolni a konyhát, fürdőszobát, esetleg a teraszt, szinte lehetetlen mestert találni. Pláne a Balaton-parton aktuális szezon előtt a fazonigazítás. És megint arra jutunk, hogy nincs mester.

Tavaly is ugyanezért sopánkodtunk. Hogy sok a hiányszakma. Nincs szobafestő, asztalos, ács, villanyszerelő, lakatos, kertész, takarító. Burkoló még mutatóba se. Ezt látva, élelmes fiatal mérnökök képesek hétvégenként lejárólapozni egy lakást, megkeresnek vele akár egymillió forintot is. Szinte nem is kérdezik az árat a megrendelők, az a lényeg, hogy elkészüljön.

A tulajdonosok közül van, aki maga hozzáfog, internetről megnézi videón, hogy kell, aztán az első saroknál, küszöbnél vagy szintkülönbségénél elakad. Végül mégis kénytelen megvárni a mestert, aki akár tízezer forintot is elkérhet négyzetméterenként a járólapozásért.


Kevés a mester, sok a hiányszakma. Egy részük kiment külföldre, a környező országokból is inkább Nyugat-Európába igyekeznek, nem hozzánk. Ráadásul, mint az őrült, pörgött mostanában az ingatlanpiac, megrendelés megrendelést ért. Az idősebb mesterek szerint a fiatalok annak ellenére, hogy jól lehet keresni például a burkolással és atomfizikusnak sem kell lenni hozzá, mégsem ezt választják, szívesebben dolgoznak recepción, sofőrként vagy őrző-védőként, vagy bolti pénztárosként. Nem akarnak görnyedve térdelni egész nap. Ez a jelenség nem csak Magyarországra jellemző, hanem az egész régióra. A horvát online oldalakon is erről olvasni.

várólista, HIÁNYSZAKMA – Várólista, mint az orvosnál
Egy a több száz munkaajánlatból: 530-700 ezer forintot fizetnek az asztalosnak (Forrás: jooble.org)

Az asztalosokkal ugyanez a helyzet. Pedig nagyon szép és kreatív szakma a fával bánni, valami hasznosat és jólesőt megalkotni. Ajtót, kaput, ablakot javítani? Elképzelhetetlen, az aprómunka nem fizetődik ki nekik. Dobd el a teraszkorlátot és vegyél újat!

várólista, HIÁNYSZAKMA – Várólista, mint az orvosnál
Akár napi száz euróhoz közeli összeget is fizetnek a szezonban a takarítónak (Forrás: jofogas.hu)

Ilyenkor már nagyban szerződtetik a takarítókat is az apartmanok, kempingek, szállodaláncok. Ha találnak egyáltalán munkaerőt. Akár napi száz euróhoz közeli összeget is képesek kifizetni a munkáltatók szezonban a takarítónak, ha hajlandó napi 12 órát dolgozni.

Igazából nem is látni, hogy mi lesz a megoldás a fizikaimunkás-hiányra? Talán a gépesítés.

Vezető kép: A burkolóknál olyan hosszú a várólista tavasszal, mint az MR-vizsgálatra (Fotó: jutarnji.hr)


[fbcomments]