Közérzet · 2017.09.25.

HÉTSZÁZ NAP – Válaszolt a legfőbb ügyész Mesterházynak

Több mint hétszáz napja húzódik az a történet, amely a veszprémi Intézményi Szolgáltató Szervezetnél (ISZSZ) feltárt gazdálkodási szabálytalanságok és különböző törvénysértések kivizsgálása körül bonyolódik.

Idén júniusban arról adtunk hírt, hogy a Veszprémi Járásbíróság rekordidő, alig több mint egy hónap alatt fél év – két évre felfüggesztett – szabadságvesztésre ítélt valakit vesztegetés büntette miatt. (Írásunk itt olvasható.)


Hartmann Ferenc (MSZP) és Katanics Sándor (DK) képviselők hiába igyekeztek az ügy részleteire választ kapni, sem a nyomozati szervektől, sem Porga Gyula polgármestertől nem kaptak tájékoztatást. A városvezetés számára igen kínos ügyről van szó, amelyről többek között itt, itt és itt írtunk.

A visszaélések körüli „maszatolásból” akkor lett büntetőügy, amikor Porga Gyula polgármester 2015. november 2-án ismeretlen tettesek ellen nagy értékre elkövetett gazdasági csalás és hűtlen kezelés bűntette elkövetésének alapos gyanúja miatt feljelentést tett a Veszprémi ISZSZ-nél történtek miatt. Talán ennek következménye volt a bevezetőben említett ítélet, ám ahogy már akkor – Harangozó Tamás országgyűlési képviselő kérdése és Polt Péter legfőbb ügyész válasza alapján – hírül adtuk, további nyomozást a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság folytatott, aminek a határideje június 24-én lejárt.

Augusztus 22-én Mesterházy Attila országgyűlési képviselő ezért újra megkérdezte: „Hol tart a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság 14000-226/2015. bü számon – hűtlen kezelés bűntettének gyanúja miatt – indított nyomozása?” A Kövér László házelnökhöz eljuttatott írásbeli kérdésre ismét a legfőbb ügyésztől érkezett a válasz: „A hűtlen kezelés bűntette miatt a Somogy megyei Rendőr-főkapitányság által  14000-226/2015. bü számon folytatott büntetőügyben a nyomozás folyamatban van, annak határideje 2017. október 24. napja. Az ügyben a nyomozó hatóság 2017. júliusában és augusztusában három személyt hallgatott ki gyanúsítottként, a Btk. 376.§-ának (1) bekezdésébe ütköző és a (4) bekezdés a) pontja szerint minősülő jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette és más bűncselekmények miatt. Személyes szabadságot elvonó vagy korlátozó kényszerintézkedés elrendelésére nem került sor. A nyomozás érdekeire figyelemmel részletesebb tájékoztatást az eljárás jelen szakaszában nem adhatok.”

Bonyolult dolog lehet ez, ha több mint hétszáz nap sem volt elegendő a tisztázására. Polt Péter válaszából ráadásul csak „rejtve” derül ki, hogy a nyomozást három hónappal meghosszabbították, hiszen a lejárt határidőről nem tesz említést, csupán egy újabbat közöl.

Várjuk, mi fog történni október 24-e után.


[fbcomments]