Egyéb · 2015.08.30.

Hétezer megyei károsult fut a pénze után

A Quaestor-ügy címeres gazemberség volt. Speciális csalásról beszélünk, nem befektetési kockázat történt. Unikális és mindenképpen rendkívül komoly csalás. A 32 ezer ember bizony alaposan át lett verve” – mondta a Quaestor-botrány kirobbanása után Rogán Antal, a Fidesz-frakcióvezetője április 9-én az állami televízióban. Hétfőn a Quaestor-károsultak Veszprémben demonstrálnak.

A Veszprém megyei Quaestor-károsultak a kifizetések felfüggesztése ellen tiltakoznak és az állami garanciavállalás erősítése érdekében követelik a készfizető kezesség törvénybe iktatását hétfőn délelőtt 11 órakor az Óváros téren. A civil megmozdulásra meghívták a megye országgyűlési képviselőit, Kész Zoltán, dr. Kovács Zoltánt, Kontrát Károlyt és Rig Lajost (közülük eddig csak Kész Zoltán jelezte, hogy jelen kíván lenni a megmozduláson), valamint Porga Gyula polgármestert, akinek személyesen kívánják átadni levelüket.


– A Quaestor Károsultak Kárrendezési Alapja (QKKA) és a Befektető-védelmi Alap (Beva) július 6-án közleményben, jogszerű indok nélkül, gyakorlatilag felfüggesztette a hatályban levő, úgynevezett Quaestor-törvény végrehajtását. Erre azonban egyetlen szervezet sem jogosult, sem a QKKA, sem a Beva – szögezi le Czvizler Csabáné, a veszprémi civil megmozdulás egyik szervezője, s elmondja, hogy a károsultak Facebook-csoportján belül minden részletre kiterjedően és alaposan körbejárták, szakértők segítségével megvitatták a 32 ezer károsultat érintő kérdéseket. Ahogyan az ország más részein is tiltakozó károsultak, úgy a Veszprém megyei hétezer károsult is az állami garancia erősítését követeli, az egyszerű kezesség helyett a készfizető kezesség törvénybe építését javasolja. Tiltakoznak továbbá az öncsődöt jelentő Quaestor Financial Hrurira Kft. végelszámolása ellen, mert ezzel gyakorlatilag lehetetlenné válik a perindítás, mert nem lesz kit perelni, s úgy vélik, a MNB felelősségét is vizsgálni kell.

Illusztráció: Quaestor Károsultak Csoportja

Illusztráció: Quaestor Károsultak Csoportja

– A hivatalos szervek most azt állítják, a bizonytalan helyzetet a bankok idézték elő azzal, hogy az Alkotmánybírósághoz fordultak. A törvény azonban hatályos mindaddig, amíg az Alkotmánybíróság nem helyezi hatályon kívül. A törvényes határidő július elsején lejárt. Holnap az Óváros téren követeljük az azonnali és valódi kárrendezést – mondja Czvizler Csabáné. – Elvárjuk, hogy az országgyűlési képviselők pártállásuktól függetlenül támogassák dr. Szabó Szabolcs független országgyűlési képviselő törvényjavaslatát, amely az állam készfizető kezességét szorgalmazza, mégpedig nem rendes törvényalkotási eljárás keretében, hanem sürgősségi eljárásban. Ezzel lehetővé válna, hogy a hétezer Veszprém megyei károsult és családtagjaik tízezres sokasága is mielőbb hozzájusson a megtakarításához. Mi nem befektetési kockázat révén veszítettük el a pénzünket, hanem egyszerűen ellopták tőlünk.

[stextbox id=”grey”]Jelenleg a kárrendezés úgy történik, hogy a kötvényeknél megkülönböztetnek meglevő és hiányzó, úgynevezett fiktív kötvényeket. A kártalanítás csak a fiktív kötvényekre vonatkozik. Mivel nem állapítható meg, hogy kinek melyik kötvénye a meglévő és melyik a fiktív, kötvénysorozatonként megállapították ezek arányszámát. Mindenkinél ezt az arányszámot alkalmazva számolták ki az egyes kötvénytulajdonosok hiányzó kötvényei utáni pénzkövetelés összegét. Ebből eredően, a Beva számításai szerint az első milliót teljes összegben kifizetik, a felette lévő összeget pedig 90 százalékban.[/stextbox]

fiktív arány_n

igazság a kifizettről


[fbcomments]