Kultúra · 2016.04.24.

HELIKON – Taroltak a lovassysok

Zsinórban harmadik alkalommal hozták haza a Lovassy gimnázium diákjai a keszthelyi Helikoni Ünnepségek fődíját és vándorserlegét. A kategória fődíjak több mint harmada Pécsre került.

Igazi népünnepéllyé vált az elmúlt évek során a keszthelyi Helikon Ünnepségek, a dunántúli középiskolások kulturális találkozója, amelyen idén már háromezer diák vett részt.


Az alapító, gróf Festetics György 1817-ben szervezte meg első alkalommal a keszthelyi Helikoni Ünnepségeket a helybéli gimnázium, a Georgikon és a zeneiskola tanulóinak, valamint a kor jeles, dunántúli íróinak, költőinek részvételével. Az ünnepségek Festetics halálával, 1819-ben megszakadtak, felújításukra a XX. század első felében tettek először kísérletet. A rendezvény csak 1958-ban, három keszthelyi lokálpatrióta kezdeményezésére folytatódott már iskolai vetélkedőként.

A rendszerváltást követően a rendezés joga visszakerült a városhoz. Keszthely a kilencvenes években egy alapítványt hozott létre, amely azóta is háttérintézménye, lebonyolítója a Helikoni Ünnepségeknek. A gyakorlati feladatok többségét a megújulás óta a rendezőbizottság és a Goldmark Károly Művelődési Központ látja el.

Gróf Festetics György szobrának megkoszorúzása és Ruzsics Ferenc polgármester köszöntője után a Bécsben élő dr. Festetics György nyitotta meg az idei fesztivált és meggyújtotta a helikoni lángot.

A helikoni versengés 18 művészeti kategóriában zajlott. A versenyprogramokat követően könnyűzenei és komolyzenei koncertekkel, táncházzal, színházi előadásokkal, közönségtalálkozókkal szórakoztatták a fesztiválozókat.

A Helikon fesztivál fődíjait a szombat délutáni gálán osztották ki. Pécsre 7, Veszprémbe 2 került közülük és egyet-egyet vihettek haza a diákok Pápára, Dunaújvárosba, Bonyhádra, Siófokra, Észak-Komáromba, Tatabányára, Mohácsra és Fonyódra.

A balatontipp.hu fényképes beszámolója a rendezvényről ITT olvasható.


[fbcomments]