Kultúra · 2021.09.28.

Helga Flatland: Egy modern család

Helga Flatland az Egy modern család című regénye 2017-ben elnyerte a Norvég Könyvkereskedők díját. A könyv nemzetközi siker lett. Norvégiában több mint 50 ezer példányban kelt el.

Egy népes norvég család Olaszországba utazik, hogy megünnepeljék az apa, Sverre hetvenedik születésnapját. A vacsorán azonban ünneplés helyett a szülők bejelentik, hogy negyven év házasság után elválnak. Úgy érzik, teljesítették a gyerekek felé vállalt kötelességeiket, és nyugdíjas éveikre új alapokra akarják helyezni az életüket. Három felnőtt gyerekük, Liv, Ellen és Håkon számára viszont a család még mindig a középpont, az értékeik, döntéseik és ambícióik legfontosabb forrása.

A szétmálló biztonságérzet, a túl későn felismert igazságok és a személyes csalódások nyomán több évtizedes családtörténet bontakozik ki a három testvér nézőpontjain keresztül. Az Egy modern család felnőtt mese az összetartozásról, a függetlenségről és arról, hogy mit is jelent valójában a család.

„Minden háznak van saját illata. A napfény és a meleg felerősíti ezt a jellegzetes illatot, anya és apa, könyvek, por, kávé, mosószer és a faburkolatok. Semmi kétség, a szobákban még mindig érződik apa illata, de lehet, hogy ő hordta magán a ház illatát, és nem fordítva, mivel, ha jól tudom, ő sem járt itt már hónapok óta.”

Az Egy modern család a Prae gondozásában, Medgyesi Ágota fordításában jelent meg, és itt megrendelhető.

A regény magyarországi bemutatójáról itt olvashatnak.

Vezető képünkön Helga Flatland írónő

Hozzászólások

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be először a facebook fiókjába egy másik böngészőlapon!