Tech · 2022.11.11.

Hekkerek az eKRÉTA-ban

Senki sem kért bocsánatot több százezer szülőtől, tanártól és diáktól, amiért az iskolai elektronikus KRÉTA-rendszer feltörésével a hekkerek (szeptember óta) hozzáférhettek legszemélyesebb adataikhoz.

Sem az érintettek, sem a nyilvánosság nem tudott semmit a feltörésről. Az történtekről két hónappal később, az újságokból értesültek, mert az illetékesek igyekeztek eltitkolni az esetet.

A nyolc milliárd forintért készített rendszer munkatársai gőzerővel igyekeztek titokban tartani a támadást. Nyilvánosságra úgy került, hogy a Telex hírportál cikkben foglalta össze a feltételezéseket a történésekről. (Laptársuk példás alapossággal járt utána az esetnek, amely révén több százezer embert érintve többmillió adat kerülhet nyilvánosságra.)


A Telex cikkének megjelenése után jelentkeztek náluk is a hekkerek, akik előzőleg már az eKRÉTA Zrt.-vel is kapcsolatba léptek. Az adatbázis feltörésével a Krétát üzemeltető társaság adatbázisát, a forráskódokat is megszerezték. A lapnak elküldték a zrt. fejlesztőinek belső kommunikációját. Egyértelműen kiderült, a belső levelezésben arról egyeztetnek, hogyan érdemes tálalni a feltörés tényét: tagadni kell mindent, vagy bevallani a kudarcot.

A hekkerek megfogalmazták céljaikat: azt szeretnék, ha nemcsak a világ felső egy százaléka élne normális életet, de a politika teremtsen globálisan élhető életet az alsó rétegek számára is. Digitális támadásaikkal erre kívánják felhívni a figyelmet. Nem zsarolni akarnak, nem szándékoznak nyilvánosságra hozni személyes adatokat.

Egyelőre hivatalos feljelentés sem született az ügyben.

Az oktatásért is felelős belügyminiszter, de még az államtitkár sem kért bocsánatot a szülőktől és a tanároktól. Sőt, még csak nem is figyelmeztették sem őket, sem az iskolákat: tessenek talán jelszót cserélni!

Fotó: gamestar.hu


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

[fbcomments]