Kultúra · 2015.07.28.

Hegedűünnep világsztárokkal

Szinte hihetetlen, de igaz, még a Borogyin Vonósnégyes is fellép Veszprémben az első Auer-hegedűfesztiválon. Fantasztikus nevekkel tiszteleg a város híres szülötte előtt a Kováts Péter hegedűművész és munkatársai által szervezett, augusztus 4-től 9-ig tartó fesztivál.

A már említett orosz kvartetten kívül fellép Mischa Maisky, Roby Lakatos, Baráti Kristóf, a magyar komolyzene legfrissebb petárdája vagy Jeremy Menuhin, Mark O’Conor, Sasha Rozhdenstvensky és sorolhatnánk még tovább. 


Kováts Péter hegedűművész, a Mendelssohn Kamarazenekar vezetője, a fesztivál igazgatója elmesélte, milyen szép gesztus a 70 éves fennállását ünneplő Borogyin Vonósnégyestől, hogy a nyári szabadságukat megszakítva koncertet adnak Veszprémben. A kvartett idén júniusban elnyerte a Nemzetközi Sosztakovics-díjat, az isztambuli zenefesztiválon pedig a Lifetime Achievement Awarddel ismerték el művészetüket. Ők jelentik az etalont a mai hegedűsök számára. Először azt üzenték a menedzserük által, hogy augusztus elején semmilyen fellépést sem vállalnak, mert az az időszak a pihenésé, amit a családdal töltenek a következő koncertszezonra felkészítő intenzív próbaidőszak előtt. De amikor Kováts Péter elmagyarázta, hogy ez nem egy fesztivál a sok közül, hanem az első Auer-fesztivál, akkor az éppen Sanghajban koncertező zenekar tagjai átbeszélték a dolgot és visszaüzenték, természetesen mindennek ellenére jönnek, mert Auert annyira tisztelik. De például Mischa Maisky világhírű gordonkaművész is az Auer hívószóra talált egy szabadnapot a naptárjában. Külföldön nagyon sok tisztelője van Auer Lipótnak (1845–1930), és most már azt is kezdik megtanulni, hogy magyar volt és nem orosz. Szentpétervárott vált ugyan híressé és az orosz hegedűiskola megteremtőjeként ünneplik, de sohasem felejtette el, honnan indult.

Az augusztus 4-én kezdődő veszprémi zenei ünnepre készülve hosszan lehetne idézni a résztvevőkről írt kritikákból. Például Baráti Kristófról, aki a gálaműsorban lép fel, Fáy Miklós egyenesen azt írta, hogy Jascha Heifetz jut róla eszébe, „ő is ezzel a szinte rideg józansággal állt a feladatához, ha egyszer ki van dolgozva, hogyan a legjobb hegedülni, akkor azt úgy is kell végrehajtani. Csak Heifetznél közben érezhető az óriási feszültség. Baráti Kristóf ennél jóval harmonikusabb személyiség, nem tör világcsúcsra, hanem játszik.” S hogy milyen eredményesen, az látszik abból is, hogy micsoda óriási siker volt június 14-i koncertje a szentpétervári Fehér éjszakák fesztiválon Valerij Gergijevvel és a Marinszkij Színház Zenekarával. A közönség negyed órán át ünnepelte a Csajkovszkij-hegedűverseny előadását és a kikövetelt ráadásokat Baráti Kristóftól.

A fesztivál házigazdája, rezidens zenekara, a veszprémi Mendelssohn Kamarazenekar Kováts Péter vezetésével. Itt lesznek a fiatalok is a fesztiválon, a komolyzene nagy ígéretei, illetve már beteljesülései: Valeriy Sokolov, Sasha Rozhdenstvensky. A rendezvény fontos vonulata a fiatalok támogatása, a legkisebbektől a legnagyobbakig, a Gárdonyi Kamarazenekartól az Auer Ifjúsági Szimfonikusokig. Utóbbit Csaba Péter vezényli és Banda Ádám lesz a szólistája. A Gárdonyi Kamarazenekar szintén Veszprém büszkesége, hiszen az országos zenekari versenyen mindig első helyezést ér el az együttes. De itt a helye az Anima Musicae Kamarazenekarnak is, amely szép jövő előtt áll – hallottuk Kováts Péter fesztiváligazgatótól.

Az országos érdeklődést kiváltó hangversenyeket több helyszínen tartják, a Hangvillában, az érseki palotában, a Dubniczay-palota udvarán, a megyeházán, az egyetemen.

Kováts Péter úgy tervezi, ezentúl évente vagy kétévente ismétlődik meg az Auer-hegedűfesztivál Veszprémben. Szeretnék tudatosítani, hogy magyar és veszprémi a nagy zenész és hegedűpedagógus, aki olyan zenei óriásokat nevelt, mint például Jasha Heifetz. Szeretnék fölfedeztetni Veszprémmel és a világgal a város híres szülöttét.


[fbcomments]