Közérzet · 2019.02.02.

„HECC” – Mintha ott sem lett volna

Három tizenéves fiú gyújtotta föl tréfából, ugratásból, bosszantásból a Károli Gáspár Református Egyetem Ráday utcai kollégiumát. A tűzben meghalt egy 46 éves négygyermekes veszprémi családapa. A keletkezett anyagi kár több milliárd forint.

Mindent megtudhattak a meghívottak 8 nappal a tűzeset után azon a sajtótájékoztatón, amelyet Terdik Tamás, Budapest rendőrfőkapitánya és Palotai Zsolt Gábor, a fővárosi katasztrófavédelem igazgatóhelyettese tartott:


  1. hány perc alatt értek ki a tűzoltók a helyszínre (8 perc)
  2. mekkora volt a tűz (először négyes, majd a legmagasabb, ötös fokozatú volt a tűz erőssége)
  3. kik gyújtották föl a kollégiumot (egy 16 és két 15 éves pesti srác)
  4. miért (heccből, unalomból)
  5. mennyiért vették a fiúk a körömlakk lemosót (200 forintért)
  6. mit akartak először fölgyújtani (a kukát)
  7. miért esett a választásuk helyette egy szivacsmatracra (az került az útjukba, jobb bulinak látszott)
  8. hogy fogták el a gyújtogatókat (széleskörű adatgyűjtés után)
  9. honnan tudják, mi történt („ténybeli” beismerő vallomást tettek a gyanúsítottak)
  10. letartóztatták-e őket (előzetesben voltak, „tettüket megbánták”, szabadlábon védekezhetnek)

Felelősen kijelenthetjük, hogy a három fiatal együttes ténykedése hozzájárult a kollégium kiégéséhez” – közölte Terdik Tamás.

DE! Arról egy árva szót sem találtam az interneten, miképp halt meg Farkas Zoltán informatikus mérnök. Az első hírekben nem is említették, majd a miniszterelnök látogatása után derült ki, hogy 4 gyermekes veszprémi családapa. Annyit lehetett tudni az először kiadott rendőrségi közleményből, hogy közigazgatási eljárás keretében vizsgálják halálának okát, merthogy nem szándékos gyújtogatás okozta a tüzet. Azt közölték még, a harmadik emeleti lépcsőfordulónál találták meg holttestét.

Képtelen vagyok elhinni, hogy egyetlen újságíró sem kérdezett Farkas Zoltán halálának okairól! Nem érdekelt senkit, miképp lehetséges, hogy 80 diák képes volt sértetlenül kimenekülni, egyetlen ember pedig ott halt meg? Ha szándékos volt a gyújtogatás, akkor még most is közigazgatási eljárás keretében keresik a halál okát, vagy már bűnügyi nyomozást folytatnak?

Az elképzelhető, hogy a vizsgálat még tart, nincsenek pontos adatok – ezt válaszolhatták volna a vezetők. De ma sem a kérdéseknek, sem a válaszoknak nyomát nem leltem…

dallos zsuzsa


[fbcomments]