Közérzet · 2018.05.03.

HÁZGYÁRI ÚT – Még sokáig nem lesz változás

A Házgyári út Henger utcai csomópontján elkeserítő állapotok uralkodnak, a közlekedők azonban még sokáig nem számíthatnak változásra. Az állami tulajdonú útszakasz kívül esik az önkormányzat illetékességén, ezért kérdéseinkkel a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kommunikációs osztályához fordultunk. A válaszok nem adnak okot optimizmusra.

Létezik–e bármiféle terv vagy elképzelés a napi szinten jelentkező közlekedési káosz megszüntetésére? Ha igen, milyen jellegű (lámpás kereszteződés, körforgalom, közlekedési sávok bővítése, stb.)?

A Házgyári út (830-as főút) megnövekedett forgalomnagysága (15 ezer jármű/nap) és a Henger utcát érintő infrastruktúra fejlesztések indokolttá teszik az adott csomópont forgalombiztonsági beavatkozását, annak megvalósításával teljesen egyetértünk, akár járműosztályozós, akár körforgalmú csomóponttá történő átépítésével, csökkentve ezáltal a csomópontban jelentkező közlekedési problémákat. A csomópont ilyen szintű fejlesztése építési engedélyköteles beavatkozás, melynek tervezése, engedélyeztetése is külön forrásból valósulhatna meg. Terveink szerint idén keretszerződést köthetünk az országos közutakon végzett munkák tervezési feladataira, sikeres közbeszerzés esetén lehetőség adódhat a csomópont terveztetésére.

Készült-e már költségbecslés és ha igen, az milyen összegű?

Társaságunk minden évben előre meghatározott költségvetési forrásból végezheti el alap üzemeltetési és fenntartási feladatait a 32 ezer kilométeres országos közúthálózaton. A felújítási, fejlesztési beruházásokat külön költségvetési vagy európai uniós forrásból valósíthatjuk meg, ha erről döntés születik.

Van-e esély rá, hogy belátható időn belül rendelkezésre álljanak azok a a források, amelyek lehetővé teszik a Házgyári út korszerűsítését és biztonságosabbá tételét?

A jövő évi fejlesztési tervekről egyelőre nem tudunk pontosabb információkkal szolgálni, de szakembereink azon dolgoznak, hogy a projekt előkészítése mihamarabb elindulhasson és a kivitelezéshez szükséges forrásokat biztosítsák társaságunk számára.

A Házgyári úti közlekedési káoszról itt és itt írtunk.


Hozzászólások

A hozzászóláshoz jelentkezzen be Facebook-fiókjába!