Covid · 2021.07.05.

Hatvan százalékos átoltottság Veszprém megyében

Több témában tájékoztatta ma a sajtó képviselőit Takács Szabolcs, a Veszprém Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja. A járványhelyzet alakulásával kapcsolatban portálunk kérdésére elmondta: a megye hozzávetőlegesen 340 ezer lakosából eddig 200 ezren vették fel a koronavírus elleni vakcinát, az átoltottság így közel 60 százalékos.

Második kérdésünk az új esetszámokra vonatkozott. A válasz megnyugtató: a mintavételek során mindössze napi egy-két pozitív esetet szűrnek ki a megyében. A mostanra elért átoltottság rengeteg szervezés és összehangolt munka eredménye, amit a Veszprém megyei oltási munkacsoport koordinált. Az év elején indult kampányban a megye hét kórházi oltópontján és 168 háziorvosi praxisában zajlott a vakcináció. Köszönet illeti mindazokat, akik részt vettek benne és segítették a sikeres lebonyolítást – mondta a kormánymegbízott. Hozzátette, hogy a lakosság védőoltáshoz juttatása idáig kormányzati felelősség volt, most azonban az egyéni felelősség került előtérbe. Van elég oltóanyag, az átoltottság az emberek személyes döntésének függvényében növelhető tovább.

A foglalkoztatási helyzetről szólva Takács Szabolcs örömmel jegyezte meg, hogy Veszprém megyében a foglalkoztatási ráta magasabb, a munkanélküliségi mutató pedig alacsonyabb az országos átlagnál. Azt a kormányzati célt, hogy a járványhelyzet után a munkaerőpiac visszaálljon a 2019-es szintre, itt már sikerült elérni. Ez az új cégek megtelepedésének és a gazdaságvédelmi terv keretében elérhetővé vált állami támogatásoknak köszönhető. Mindemellett az ország távolabbi részeiből érkező munkavállalókat három hónapon át havi 100 ezer forint lakhatási/utazási támogatással is segítik. A nyári időszakot Veszprém megyében erősen megnövekvő munkaerőigény jellemzi. Ennek áthidalására indult el a nyári diákmunkaprogram, amire már ezer fiatal jelentkezett. 

A kormányhivatal és a kormányablakok kezdenek visszatérni a régi működési rendbe. Előzetes időpontkérésre már május eleje óta nincs szükség, az ügyintézés a szokásos sorszámhúzással zajlik. Július elsejétől személyesen is igényelhető az uniós digitális Covid-igazolvány, de a védettséget igazoló okmányt online, az EESZT-n keresztül is be lehet szerezni. Ugyanez vonatkozik az EU TAJ-kártyára is, ami az unió tagországaiban akut orvosi ellátásra jogosítja az utazókat. Takács Szabolcs felhívta a figyelmet, hogy bár a lejárt okmányok a vészhelyzet megszűnését követő 60 napig érvényesek maradnak, nem érdemes ezek cseréjét az utolsó pillanatig halogatni, amikor várhatóan nagyobb lesz a tumultus a kormányablakoknál. 

Végül a nyári ellenőrzésekről szólva megemlítette, hogy a nyíltvízi strandok szezon előtti vízminőség-vizsgálata mindenütt fürdésre alkalmas eredményt adott, a mintavételt a nyár folyamán havonta megismétlik. Ütemezetten történik a játszóterek biztonsági ellenőrzése, valamint a vendéglátóipari egységek és az élelmiszerláncok ellenőrzése is. Ebbe a körbe tartozik a parlagfű elleni védekezés – ahol az ellenőrök problémát észlelnek, felszólítással és szükség szerint bírsággal is élni fog a hivatal.

Takács Szabolcs kormánymegbízott tájékoztatta a sajtó munkatársait. Fotó: a szerző

Hozzászólások

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be először a facebook fiókjába egy másik böngészőlapon!