Közérzet · 2023.03.16.

HATALOM – Bármit megtehetnek?

Amikor március 15-én a szabadságszerető magyarokat ünnepeljük, érdemes szembesülnünk a kiábrándító valósággal: mit is gondol a társadalmunk többsége demokráciáról és a hatalom ellenőrzéséről – írja a Nyomtass te is!

Egy friss kutatás arra volt kíváncsi, hogy Magyarországon a hatalom képviselői mindent megtehetnek-e, avagy nem. A kérdés nyilván arra utalt, hogy lophatnak és csalhatnak, nem lesz annak semmi következménye, vagy talán mégis. A szomorú eredmény alapján a teljes népesség 58 százaléka egyetért azzal az állítással, hogy a hatalom képviselői Magyarországon ma bármit megtehetnek, míg az állítással egyet nem értők 24 százalékot értek el. A fennmaradó 18 százalékból 15 köztes válaszlehetőséget jelölt. Azaz, a kérdésben határozott állásponton levők mintegy 65 százaléka szerint a hatalomban levők azt csinálnak, amit akarnak, nem érheti őket semmilyen hátrány.

Szinte ezzel egy időben jelent meg egy másik kutatás, amelyet az amerikai emberi jogi szervezet, a Freedom House tett közzé. E szerint Magyarország újabb három pontot rontott a világ demokráciáinak rangsorában. Jelenleg már csak 66 pontra értékelnek minket. Bulgária 79 ponton, Románia pedig 83 ponton áll, de még az uniós tagságért egyelőre csak sorban álló Észak-Macedónia (68), Albánia (67) és Montenegró (67) is előttünk van.


Magyarország továbbra is az egyetlen európai uniós tagállam, amely csak részben szabad az amerikai szervezet felmérése szerint.

A Nyomtass te is! friss számának további témái:

  • Folyamatosan drágulnak az élelmiszerek
  • Újabb gyógyszertárak zárhatnak be
  • 40 óra. Se több, se kevesebb!
  • Újra lehet jelentkezni az ingyenes európai vonatbérletekre.

Olvassa, nyomtassa, terjessze! Innen töltheti le.

Illusztráció: chess.com


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

[fbcomments]