Közérzet / Egyéb · 2019.09.06.

HATALMAS A TÉT – Patyomkin-falura emlékeztet a Fidesz-modell

A Fidesz szótárában az önkormányzatiság a totális centralizációt és a hűbéri rendszert jelenti. Az októberi választáson arról dönthetnek a veszprémiek, hogy városukban továbbra is Orbán Viktor és politikai hűbéreseinek akarata érvényesül, vagy lehetőségük lesz beleszólni a helyi városfejlesztési célok megvalósulásába – fogalmazott sommásan Ungár Péter országgyűlési képviselő a Katanics Sándor és Gerstmár Ferenc önkormányzati képviselőkkel közös sajtótájékoztatóján.

A politikus elmondta még, hamis a kormánypárti jelöltek azon érvelése, hogy az ő megválasztásuk a kormányzati fejlesztési források sokaságát jelenti. A Modern Városok Programjának meg nem valósult ígéretei mutatják, hogy ez egyáltalán nem így van. Hatalmas a tét, Porga Gyula polgármester úr pedig gyenge érdekérvényesítő képességgel rendelkezik – tette hozzá –, ezért ő az ellenzéki polgármesterjelölt, Katanics Sándor megválasztására biztatja a veszprémieket. Az önkormányzatok közvetlenül is juthatnak forrásokhoz az Európai Uniótól, ez megerősítést nyert az uniós biztosok és az ellenzéki polgármesterjelöltek között nemrég lezajlott találkozón az MSZP szervezésében.


Katanics Sándor szerint a Fidesz önkormányzati munkájának modellje egyfajta Patyomkin-falu, ahol kívülről mindent szépnek láttatnak, de a rendezett homlokzat mögött nincs semmi. Példaként a Haszkovó utca 18. számú társasházat említette, amelynek csak két oldalán végezték el a szigetelést a szociális városrehabilitáció során, mintha energiahatékonysági szempontból a másik kettő nem is számítana. Felemásra sikerült a Csermák Antal zeneiskola felújítása is. A megszépült épület belső rekonstrukciója nem valósult meg, máig méltatlan körülmények között zajlik az oktatás. Erre a célra az idei költségvetésben 755 millió forint lett betervezve, és úgy volt, hogy a szükséges munkálatok a nyár folyamán megtörténnek. Ígérte, hogy az új városvezetés nem fog félmunkát végezni, úgy tervezi meg a feladatokat és szervezi meg a forrásokat, hogy aminek nekilát, azt be is fejezi. Nem lesznek hamis, eltúlzott ígéretek, és nem a látvány, hanem az itt élők lakhatási, szociális, közlekedési, parkolási, kulturális igényeinek fenntartható kielégítése kerül a fókuszba.

Gerstmár Ferenc annak adott hangot, hogy lassan már a Patyomkin-falu szemlélet is a múlté, hiszen gyakran látvány sincs, csak látványtervek, hatalmasra duzzadó költségekkel és a bizonytalan jövőbe kitolódó határidőkkel. A kulturális negyed projekt lóg a levegőben, pedig a színházkert az Erzsébet ligettel és a Kálvária-dombbal egységben a város zöld, rekreációs szíve lehetne. A Petőfi Színház komplex felújítására korábban kormányhatározattal 2019-re betervezett 4,5 milliárd forintot a központi költségvetésben átütemezték a következő évre. A kivitelezés csúszik, ami a tapasztalatok alapján újabb költségnövekedéshez vezethet. Nagyobb határozottságra és tempóra van szükség, hogy végre a helyben élők prioritásai határozzák meg, mire kap támogatást a város – jelölte meg az ellenzéki összefogás egyik sarkalatos törekvését a képviselő.


[fbcomments]