Közérzet · 2020.07.28.

HÁT PERSZE – A főigazgató nem tudta? Meg senki se?

Ma reggel végigtarolta a netet a hír, hogy Semmelweis-napi elismerésben részesült a veszprémi Csolnoky Ferenc Kórház nőgyógyásza, akit tíz rendbeli, üzletszerűen elkövetett vesztegetés elfogadásának bűntettében ítélt felfüggesztett börtönbüntetésre a Veszprémi Járásbíróság. Estére a kórház főigazgatója, a Magyar Orvosi Kamara és az EMMI is reagált.

(A hírt mi is megosztottuk a Veszprém Kukac Facebook-oldalán).


Dr. Udvary János rákos betegektől kért előre 100–150 ezer forintot, hogy az életmentő műtéteket elvégezze. Annak idején a perről minden médium hírt adott, ahogy az orvos féléves kamarai eltiltásáról is. Dr. Lippai Norbert főigazgató figyelmét mindez feltehetően elkerülte, mert az elismerés odaítélését azzal indokolta, hogy a felterjesztés adatai hiányosak voltak. Vagyis neki nem szólt senki, hogy a doktor még mindig a felfüggesztés hatálya alatt áll. Lehetséges, hogy egy intézményvezető erről ne tudjon? Ha igen, az baj. És aki felterjesztette? Ő sem? A baj még nagyobb. És akik ott voltak a Semmelweis-napi ünnepségen a Csillag-teremben, ők sem? Nehezen hihető. Nyilván nem mertek tiltakozni. Ez már tragédia. No, de a díjazott? Nem mondta a főnökének, hogy köszöni a rágondolást, de ezt most talán mégsem kellene? Morális csőd.

Az EMMI nyilatkozatban tette közzé, hogy az elismerést etikailag elfogadhatatlannak tartja és egyetért a főigazgatóval, aki a dicséret visszavonását kezdeményezte. Mondhatnánk, hogy kis magyar abszurd, de a helyzet ennél sokkal kétségbeejtőbb, hisz senki nem érezte az ügy erkölcsi súlyát, vagy ha érezte is, csöndben maradt. És még tapsoltak is. Semmelweis, Csillag főorvos, Pákozdy főigazgató belepirul a szégyenbe odaát a túlvilágon.

 


[fbcomments]