Közérzet / Életmód · 2016.05.26.

HÁT EZ? – A jövőnk kertecskéi

Különös kis kertecskék kelthetik fel a sétálók érdeklődését több helyszínen a város parkjaiban, sétahelyein. A minap az Erzsébet sétány egyik rézsűjén lettem figyelmes a mindössze négy négyzetméternyi, gondosan körülkerített parcellára, amely mellett egy jól látható és olvasható tábla számolt be arról, mi a funkciója a látszólag teljesen jelentéktelen kis területnek.

felirat

A közüzemi szolgáltató tájékoztatja az arra járókat arról, hogy a VKSZ Zrt. és a Szent István Egyetem a klímaváltozás hatásaira felkészülve, hét kijelölt területen közös kísérleteket végez. A kis parcellákon a jövőben semmilyen kertészeti beavatkozást nem végeznek, annak érdekében, hogy hosszú távon megfigyelhessék a vegetáció alakulását. A szakértők bíznak abban, hogy esetleg újabb virágfajták jelenhetnek meg, amelyek táplálékot és otthont adnak a méheknek, madaraknak, és majdan színesítik a környezetünket.


Hasonló kertecskéink vannak/lesznek a Séd völgyében, a módszertani bölcsőde rézsűjén, a Barátság parkban, a Kálvin János parkban és a Balatonalmádi felé vezető kerékpárút mentén.

Ezzel a kezdeményezéssel Veszprém elsőként vesz részt az országban a Szent István Egyetem Tájépítészeti és Településtervezési Karával közösen, kísérleti jelleggel, a természet közeli gyepek kialakításában. (További részleteket itt olvashatnak.)

[stextbox id=”grey”]

wc

Mára a táblának már hűlt helye (de rövidesen pótolják). Tudom, rosszul hangzik, és nem igazán kapcsolódik a témához, vagyis mégis: arról tanúskodik, hogyan is viszonyulnak egyesek a természethez és a környezetünkhöz, mások munkájához. Úgy tűnik, a vandált nem elégítette ki a rongálás mennyisége és minősége, belső kényszere „alkotásra” is ösztökélte: gyártott egy feliratot, amely aztán ékesen tanúskodik gyér fantáziájáról.

[/stextbox]


[fbcomments]